Hlavní obsah

Elektromobil Toyota RAV4 se bude vyrábět od příštího roku

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toyota a Tesla Motors oznámily záměr vyrábět společně vyvinutý elektromobil RAV4 v kanadském závodě Toyoty. Výroba by měla být podle japonské automobilky zahájena již v příštím roce.

Článek

Toyota zaplatí kalifornské společnosti Tesla za dodávku hnacího systému pro RAV4 EV přibližně 100 miliónů dolarů (cca 1,8 miliardy korun). Hnací systém zahrnuje akumulátor, elektromotor, převodovku a řídící elektroniku pohonu. Tesla bude vyrábět elektrické hnací systémy ve svém výrobním závodu v kalifornském Palo Alto a poté je bude expedovat ke konečné montáži do kanadského závodu Toyoty. Sériová výroba začne příští rok. Toyota RAV 4 je SUV, v Česku se prodává jak v benzínové, tak naftové verzi.

Tesla Motors je automobilka z Kalifornie, která se specializuje na elektrická vozidla. Firma zatím vyrobila model Tesla Roadster a Model S. Roadster vychází z modelu Lotus Elise. Všechna síla je schována v Li-on bateriích, které svou elektřinu dávají do třífázového čtyřpólového elektromotoru s výkonem 185 kW při 13 000 ot./min. Tesla má v nabídce také elektrický sedan, jednoduše nazvaný Model S.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám