Hlavní obsah

Elektromobil jako příští auto chce menšina zákazníků, říká studie

Polovina lidí dotazovaných firmou EY uvedla, že jako příští auto chtějí vůz se spalovacím motorem. Naopak elektromobil, plug-in hybrid nebo hybrid by radši koupilo 41 % lidí.

Foto: Mercedes-Benz

Nabíjení Mercedesu EQC 400 4Matic (Ilustrační foto)

Článek

V globálním měřítku chce 41 % spotřebitelů jako své příští auto elektrifikovaný či plně elektrický vůz, 50 % chce auto se spalovacím motorem, 2 % mají zájem o elektromobil s vodíkovými palivovými články (FCEV, Fuel Cell Electric Vehicle) a 8 % si není jisto. Vyplývá to z výzkumu společnosti EY, kterého se zúčastnilo 9 tisíc lidí ve 13 státech.

Česká republika mezi nimi nebyla, ovšem nám geograficky blízké Německo ano. V něm má zájem o hybrid (HEV, Hybrid Electric Vehicle), plug-in hybrid (PHEV, Plug-in Hybrid Electric Vehicle) či bateriový elektromobil (BEV, Battery Electric Vehicle) 38 % spotřebitelů, naopak 54 % lidí chce jako své příští auto benzínový nebo dieselový vůz.

V USA je tento rozdíl ještě větší – 28 % lidí je pro elektrifikované auto a 66 % lidí pro konvenční. Jak ukazují kompletní výsledky níže, nejvíce lidí je pro elektrifikované auto v Itálii (63 %) a nejméně v Austrálii (17 %).

Kompletní výsledky studie preference pohonu příštího auta
Benzín/NaftaHEV/PHEV/BEVFCEVNerozhodní/Potřebují více informací
Globálně50 %41 %2 %8 %
Austrálie75 %17 %1 %7 %
Čína43 %48 %3 %5 %
Indie65 %28 %2 %5 %
Itálie28 %63 %0 %9 %
Japonsko50 %42 %1 %7 %
Jižní Korea32 %51 %5 %12 %
Kanada59 %35 %0 %6 %
Německo54 %38 %2 %7 %
Nový Zéland59 %30 %0 %11 %
Singapur35 %53 %2 %10 %
Spojené království50 %40 %0 %9 %
Švédsko42 %48 %1 %9 %
USA66 %28 %1 %4 %

Pro elektrifikovaná auta je to oproti loňskému září, kdy proběhla podobná studie, docela velký pokrok. Tehdy mělo zájem o hybridní nebo elektrické auto 30 % dotazovaných.

Důvod pro takový nárůst může být i v tom, že pandemie koronaviru zlepšila uvědomění ohledně životního prostředí u řady spotřebitelů. Podle závěrů studie 78 % těch, kteří jako příští auto chtějí jakýkoliv jiný než konvenční vůz, věří, že právě díky pandemii se více zajímají o životní prostředí.

Chcete ojetý elektromobil? Nadšenec zdůrazňuje vážné riziko

AutoMoto

Zpracovatel studie ovšem dodává, že jakýkoliv boom elektromobilů bude součástí širšího obnovení zájmu o auta bez ohledu na pohonná ústrojí. Důvod pro takovou změnu jsou podle něj měnící se vzorce mobility a vnímané riziko nakažení koronavirem – auto je z tohoto hlediska vnímáno jako bezpečný prostor pro cestování.

Tomu odpovídá také další závěr, který říká, že 50 % dotazovaných si chtějí pořídit auto, ať už nové nebo ojeté. Po první vlně pandemie, tedy zhruba před rokem, to přitom bylo jen 17 %. Navíc 65 % lidí, kteří mají zájem koupit si auto, tak chce učinit v nejbližších 12 měsících.

Pro zájemce o elektromobil je v globálním měřítku nejpodstatnější motivací životní prostředí. Na druhém místě jsou dotace a jiné peněžní benefity a na třetím dojezd elektromobilů. Paradoxně je dojezd elektromobilů na druhém místě v obavách, které lidi mají. První je zde obava z nákladů na vlastnictví, k nimž patří i pořizovací cena, a třetí obava z nedostatečnosti nabíjecí infrastruktury.

Anketa

Jaké plánujete pořídit příští auto?
S pouze spalovacím motorem, nanejvýš mild hybrid
86,2 %
Hybrid, plug-in hybrid či elektromobil
10 %
Elektromobil s vodíkovými palivovými články
2,2 %
Nejsem rozhodnut/a, potřebuji více informací
0,5 %
Nemám auto a nechci žádné kupovat
1,1 %
Celkem hlasovalo 600 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám