Hlavní obsah

Elektrickým SUV na rallycross. Ford představil speciální Mustang Mach-E

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nápadu člena týmu Fordu, který monitoruje zpětnou vazbu od zákazníků, se zrodil rallycrossový speciál na základě elektrického mustangu Mach-E.

Foto: Ford

Ford Mustang Mach-E Rally

Článek

Jízda na elektřinu proniká do „neasfaltových“ automobilových závodů relativně pomalu, ovšem pokud se někdo chytne nápadu Fordu, urychlení není nereálné. Modrý ovál totiž představil Mustang Mach-E Rally, speciálně upravený elektrický crossover pro rallye či rallycross.

Nápad přitom nepochází od plánovačů či z marketingového oddělení, nýbrž od člena týmu „Always On“, který monitoruje sociální sítě a zpětnou vazbu od zákazníků. Jezdí rallycross a řekl si: „Co kdybychom udělali rallycrossovou verzi? Odpovídá to postupům, které jsme dělali v minulosti.“

„Náš přístup je, pokud máte nápad, předneste ho a zkuste ho. Takže jsme stvořili model, dali na něj kola a přizvedli ho,“ komentuje vznik speciálu Darren Palmer, viceprezident programu elektrických vozidel Fordu v divizi Ford Model e. „Když jsem ten model ukázal vedení, hned se shodli, že dobře pasuje k tomu, co jsme dělali v minulosti a co by se lidem mohlo líbit,“ dodává.

Detailů o machu-e rally zatím není na světě mnoho, víme však, že stojí na základě varianty s pohonem všech kol a výkonem 350 koní. Úpravy podvozku by podle britského webu Autocar měly být dost významné na to, aby zásadně zlepšily schopnosti stroje na nezpevněných površích.

Podle Palmera má vůz dostatečnou světlou výšku a je úžasně stabilní na asfaltu i jiných površích. Dostal také zesílenou ochranu baterie zespodu. Prototypy podle něj už procházejí testováním; zda výsledkem bude produkční auto ve stylu pick-upů s přídomkem Raptor nebo soutěžní speciál, je zatím ve hvězdách.

Za volantem nového Fordu Ranger Raptor: Supersport do terénu

Testy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám