Hlavní obsah

Elektrické SUV EV9 zamíří do Evropy jako největší kia v nabídce

Kia oficiálně potvrdila, že v roce 2023 uvede chystané velké elektrické SUV EV9 i na evropském trhu, píše britský Autocar.

Foto: Kia

Kia Concept EV9

Článek

Kia EV9 se ukázala na loňském autosalonu v Los Angeles jako předprodukční koncept s tím, že sériová verze bude cílit právě na trh ve Spojených státech. S rostoucí poptávkou po velkých rodinných elektromobilech se však dočkají i Evropané.

Koncept EV9 využívá stejnou platformu specifickou pro elektromobily koncernu Hyundai Motor Group jako aktuální crossover Kia EV6, přičemž délka 4930 mm a rozvor 3100 mm jsou největšími rozměry, jakých lze s těmito základy dosáhnout.  Podle dřívějších informací jsou nastaveny tak, aby byly zachovány pro produkční verzi.

Kia představila koncept SUV EV9, vypadá jako nová vlajková loď

AutoMoto

EV9 bude mít pravděpodobně dva elektromotory, a tedy pohon všech čtyř kol, ale v úvahu připadá i základní varianta s jedním motorem na zadní nápravě. Platforma E-GMP má elektrickou 800V architekturu, která umožňuje rychlé nabíjení výkonem až 350 kW.

Vzhled konceptu EV9 nazval šéf evropského designu Kia Gregory Guillaume „blízkým náhledem“ na produkční verzi. Hranatý styl exteriéru má být zachován, spolu s předním „digitálním tygřím nosem“, který obsahuje přizpůsobitelná LED světla účinně skrytá uvnitř karoserie.

Novinka by v sériové verzi měla dorazit v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Evropským Autem roku 2022 je Kia EV6

Vítězem evropské ankety Auto roku 2022 je elektrický crossover Kia EV6. Ve finále zvítězil mezi dalšími pěti elektromobily a Peugeotem 308. Škoda Enyaq...

Výběr článků

Načítám