Hlavní obsah

Dva pohledy na modernizaci klasického MGB. Jeden má elektromotor, druhý osmiválec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterán na elektřinu či s moderním osmiválcem může být zajímavá cesta k neobyčejnému autu. MGB, na nichž modely Frontline LE60 a BEE staví, sice není vzácné, ale to mu na přitažlivosti neubírá.

Foto: Frontline Cars

Frontline LE60 a BEE

Článek

Automobilka MG může dnes vyrábět nepříliš zajímavé crossovery, v její historii však najdeme spoustu legendárních modelů. Jedním z nich je nepochybně MGB, které se vyrábělo v letech 1962-1980 jako kabriolet či shooting brake a vzniklo přes půl milionu kusů.

Navzdory tomu, že nejsou vzácné, mají dnes hodnotu jako zajímavé veterány. Britská firma Frontline Cars se tedy pustila do modernizace dvou kusů a postavila je jako protiklady - jeden má elektrický pohon, druhý dostal starý dobrý atmosférický osmiválec.

Ten první dostal jméno BEE a pod kapotu baterii o kapacitě 40 kWh. Není to sprinter, s výkonem 115 koní a točivým momentem 220 Nm zvládá stovku za 8,8 sekundy. Baterie stačí na 225 km jízdy a dá se nabíjet pouze střídavým proudem o nejvyšším výkonu 7 kW, což trvá 5 hodin. Výhodou je ale na elektromobil nízká hmotnost - jen necelé 1,2 tuny.

Je na něm zajímavé, že má manuální převodovku, kterou mohou řidiči normálně používat. Není to nutné, stačí zařadit trojku a vůz bude jezdit jako klasický elektromobil, ale převodovka má fungovat stejně jako u klasického spalovacího auta.

Druhý vůz, nazvaný LE60, má kromě pohonného ústrojí modernizovaný také vzhled, vidíme LEDkové přední světlomety či vyhlazenou karoserii prostou chromových nárazníků. Pod kapotou má 4,8l osmiválec od Roveru, který dává 380 koní a 403 Nm. Přes manuální pětikvalt a samosvorný diferenciál putuje výkon na zadní kola a stačí k rozjezdu na stovku za rovné čtyři vteřiny.

Frontline Cars uvádí, že dodávky těchto aut zákazníkům začnou v příštím roce a osmiválcového provedení vznikne jen 30 kusů. Kromě těchto restomodů nabízí také „běžné“ renovace MGB do špičkového stavu. Ceny neoznámila.

Zrenovovaný Fiat Panda 4×4 je oslavou výročí italské ikony

AutoMoto

Reklama

Související témata:
MGB (firma)

Výběr článků

Načítám