Hlavní obsah

Dovoz ojetin stoupl o čtvrtinu, vedou volkswageny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi dováženými ojetinami nad 15 let vedou s velkým náskokem volkswageny, na dalších místech jsou škody a BMW. Dovoz ojetin se do konce září meziročně zvýšil o 24 procent na 112 606 osobních aut. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Podle tajemníka svazu Pavla Tunkla se skladba dovážených ojetin stále více posouvá ke starším vozům. Auta starší deset let již tvoří téměř polovinu importu a podíl vozů starších 15 let se zvýšil ze tří procent před pěti lety na nynějších 11,5 procenta.

Dovoz aut starších 15 let se za tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o tři čtvrtiny na 12 910 aut. Z toho 3254 bylo značky VW, 1771 Škoda a 862 BMW. Na dalších místech jsou Audi, Ford a Mercedes.

Pro dovoz ojetin do Česka neplatí téměř žádné omezení. Musí být pouze schválené do provozu v některé ze zemí EU.

V Česku je více než 1,8 miliónu aut, které plní pouze emisní normu Euro 2 nebo horší, z toho je 637 000 vozů bez katalyzátoru. Celkem jezdí v Česku kolem pěti miliónů osobních aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám