Hlavní obsah

Designér reinkarnoval legendární „kachnu“, Citroën 2CV

Bohužel jen virtuální reinkarnace Citroënu 2CV ukazuje, jak by tato ikona francouzských silnic 20. století mohla vypadat v moderní době. Je zamýšlena jako městský elektromobil se všemi moderními prvky, ale v retro designu.

Foto: Dejan Hristov

Reinkarnovaný Citroën 2CV

Článek

Řada aut nesoucích se na retro vlně je docela úspěšných – např. Fiat 500 je toho krásným příkladem. Značka Citroën však jednu ze svých největších legend, model 2CV, dosud ani vzhledově nereinkarnovala. Zhostil se toho tedy nezávislý designér Dejan Hristov.

Foto: Dejan Hristov

Reinkarnovaný Citroën 2CV

Vzal původní „kachnu“, jak se tomuto lidovému citroënu z konce 40. let minulého století říká, a posunul ji do jednadvacátého století. Má větší kola, tenká světla a celkově hladší linky, ale zároveň zůstává věrná původnímu tvaru.

Zůstávají – alespoň to tak vypadá – i protisměrně otvírané přední dveře nebo okna, která se neotvírají celá, ale jen jejich menší části. Všimněte si absence klasických zpětných zrcátek – nahrazují je kamery na C-sloupcích.

Foto: Dejan Hristov

Reinkarnovaný Citroën 2CV

Otvírá se značná část střechy podobně jako u originálu, a také tu je moderní výbava, jako klimatizace, infotainment nebo elektrická okna. Moderní je také pohonné ústrojí – je elektrické, ovšem bez dalších podrobností – a rozměry. Délka je 4241 mm, což je jen o trochu víc, než má současná fabia.

Foto: Dejan Hristov

Reinkarnovaný Citroën 2CV

Samozřejmě, tohle všechno je hypotetické – vůz s největší pravděpodobností zůstane na virtuálním papíře a nedostane se do sériové výroby. Je to možná trochu škoda, protože jako moderní městský elektromobil by u zákazníků jistě měl šanci nejen ve Francii.

Anketa

Chtěli byste v nabídce Citroënu vidět takové auto?
Ano a měl/a bych zájem o koupi
65,1 %
Ano, ale neměl/a bych zájem o koupi
22,1 %
Ne
12,8 %
Celkem hlasovalo 1984 čtenářů.

Reklama

Související články

Test Citroënu ë-C4: Komfort na prvním místě

Podvozkové eso v rukávu nové ë-C4 krásně ladí se sametovým charakterem elektrického pohonu ve výsledek, který zaujme i fanoušky starých, vrcholně pohodlných...

Výběr článků

Načítám