Hlavní obsah

Další kříženec? Mercedes údajně pracuje na SUV-sedanu

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury se před dvěma lety představil jako koncept SUV-sedanu, který nabídne vrcholný luxus. Nikdo moc nečekal, že ho Mercedes skutečně bude vyrábět, ale podle německého deníku se přesto pracuje na produkční verzi.

Foto: Mercedes-Benz

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury

Článek

Koncept s poněkud krkolomným názvem Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury zaujal automobilový svět před více než dvěma lety, kdy se představil na pekingském autosalonu. Nebylo to totiž jen další luxusní auto, nýbrž sedan s proporcemi velkého SUV.

Kladivo na Rolls-Royce, Mercedes v Číně ukázal koncept obřího SUV

AutoMoto

Tehdy to byl prostě koncept, o jehož přetvoření v produkční verzi se uvažuje, ovšem nikdo nepovažoval za pravděpodobné, že by z něj stuttgartská automobilka vážně udělala vůz, který si lidé budou moci koupit. Nyní se ukazuje, že na něm Mercedes vážně pracuje - alespoň dle německého deníku Handelsblatt.

Foto: Mercedes-Benz

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury

Ten uvádí, že interně je vůz označován SUL - pravděpodobně to znamená Sport Utility Limousine či Luxury. Více detailů ale k dispozici není - ani o pohonném ústrojí, zařazení v rámci nabídky Maybachu a ani o tom, kdy by se hotový vůz mohl ukázat.

Koncept Vision Ultimate Luxury stavěl na faktu, že pro cestující zejména na zadních sedadlech je příjemnější karoserie sedan. Lidé v ní nesdílí prostor se zavazadly a nejsou rušeni otvíráním a hlavně zavíráním víka zavazadlového prostoru.

Foto: Mercedes-Benz

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury

Samozřejmostí u konceptu byla orientace na přepych pro cestující vzadu, kteří kromě dvou individuálních křesel s vlastními obrazovkami měli k dispozici čajový set včetně ohřívačů.

Foto: Mercedes-Benz

Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury

Koncept jezdil na elektřinu, která byla uložena v 80kWh baterii. Jeho čtyři elektromotory měly kombinovaný výkon 738 koní, dokázaly vůz rozpohybovat na elektronicky omezenou maximálku 250 km/h a dojezd na jedno nabití měl být až 500 km.

Vision Ultimate Luxury není první SUV-sedan, který kdy kdo postavil. Před pár lety zkoušelo Volvo něco podobného s modelem S60 Cross Country a ještě dříve existovalo několik sovětských aut na podobném principu - Volha 24-95 (na obrázku níže), GAZ-M72 Poběda a Moskvič 410.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám