Hlavní obsah

Čína drží klíčové suroviny pro elektromobily, hrozí bouře, říká šéf Renaultu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda představenstva automobilky Renault Jean-Dominique Senard v rozhovoru s agenturou Bloomberg varoval, že nad rostoucím evropským odvětvím elektromobilů se vznáší „čínská bouře“. Druhá největší ekonomika světa ovládá klíčové suroviny pro výrobu baterií pro automobily. Riziko, že Čína přeruší dodávky surovin, mu nedává spát, řekl na konferenci v Aix-en-Provence.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nedávné rozhodnutí Číny omezit vývoz dvou kovů - gallia a germania - používaných v polovodičích a elektrických vozidlech by mělo evropské představitele varovat, řekl Senard.

„Samozřejmě že mě to v noci budí - je to zásadní strategický problém: přes noc se můžeme dostat do šílené situace, a to nikdo nepředpokládal,“ dodal. Projevila se podle něj přílišná závislost Evropy na Číně a také potřeba vybudovat nákladný dodavatelský řetězec.

„Když mluvím o čínské bouři, mám na mysli dnešní silný tlak související s dovozem (elektrických) vozidel z Číny do Evropy,“ řekl Senard.

„Jsme schopni vyrábět elektromobily, ale bojujeme za zajištění bezpečnosti našich dodávek,“ dodal. Čínské odvětví elektromobilů a dodavatelský řetězec surovin jsou výsledkem mnohaletých investic, jejich replikace by podle něj stála miliardy eur.

Čínská vývozní omezení jsou dalším projevem soupeření Pekingu a Washingtonu v oblasti technologií a mohou způsobit další narušení globálních dodavatelských řetězců. Evropa se ocitla uprostřed sporu, což ji nutí hledat alternativy pro nejhorší možný scénář.

V případě náhlého nedostatku baterií kvůli výpadku surovin by byl podle Senarda klíčový vývoj alternativních paliv - například syntetických e-paliv a vodíku.

Servisy jsou připravené, překážkou je infrastruktura, říká Škoda o elektromobilitě

AutoMoto

Největší čínská automobilka má v plánu postavit továrnu v Evropě

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám