Hlavní obsah

Bývalý šéf Volkswagenu Winterkorn půjde k soudu za podvod

Soud v německém Braunschweigu ve čtvrtek rozhodl o zahájení soudního řízení proti bývalému šéfovi koncernu Volkswagen Martinovi Winterkornovi. Má se v něm objasnit, zda je Winterkorn odpovědný za tržní manipulaci ve skandálu kolem falšování údajů o emisích naftových motorů automobilky.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn

Článek

Čtvrteční oznámení soudu navazuje na předchozí rozhodnutí o tom, že Winterkorn musí být souzen v procesu, v němž je obviněn z komerčního podvodu, napsala agentura AP. Žádné datum stání zatím nebylo stanoveno. Má se rozhodnout o tom, zda měl Volkswagen povinnost dát investorům dříve k dispozici informaci o hrozících pokutách. Firma tvrdí, že se nedalo odhadnout, jak vysoké tyto pokuty budou.

Winterkorn rezignoval několik dní po zveřejnění informace, že Volkswagen do aut s naftovým motorem instaloval software, který skrýval skutečnou úroveň emisí. Koncern z podvodu v září 2015 obvinila americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) – auta Volkswagenu vypouštěla v USA nadlimitní množství oxidů dusíku.

Volkswagen představuje ID.4, bratr Škody Enyaq ujede až 520 km na elektřinu

AutoMoto

Prokuratura Winterkorna viní, že o instalaci nelegálního softwaru věděl a záměrně o tom kapitálový trh neinformoval. Winterkornův právník Felix Dörr odmítá obvinění, že bývalý šéf koncernu finanční trh neinformoval včas.

Koncern VW i manažeři kvůli skandálu čelí řadě žalob a vyšetřování. Volkswagen podle agentury Reuters dosud vynaložil v souvislosti se skandálem přes 30 miliard eur (přes 817 miliard Kč). Peníze byly využity například na svolávání a úpravu automobilů, na odškodné zákazníkům a na pokuty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám