Hlavní obsah

BYD vystaví v Ženevě luxusní SUV Yangwang U8, má 1184 koní a umí i plavat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská automobilka BYD vystaví na ženevském autosalonu vrcholné SUV své prémiové značky Yangwang U8, které nabízí působivý výkon, patřičný luxus a extrémní schopnosti.

Foto: BYD

BYD Yangwang U8

Článek

Ženevského autosalonu se letos zúčastní jen pár automobilek, přesto se diváci mohou těšit na zajímavou podívanou. Čínská automobilka BYD totiž podle Autocar oznámila, že na autosalon přiveze vlajkové SUV U8 své prémiové značky Yangwang, které bylo představeno v únoru loňského roku.

Automobilka chce využít autosalon ke sledování reakcí veřejnosti na vlajkové SUV, o jehož dovozu na evropské trhy se bude teprve rozhodovat. Svými tvary, velikostí a schopnostmi by mělo cílit především na movitější klientelu a mohlo by se jednat o konkurenta modelů, jako jsou Land Rover Defender 130 či Mercedes-Benz třídy G, respektive elektrický EQG.

Pod hranatou karoserií SUV modelu Yangwang U8, který stojí na nové platformě e4, totiž pracuje sofistikované pohonné ústrojí. Kola roztáčí čtveřice elektromotorů s kombinovaným výkonem 1184 koní, které napájí baterie o kapacitě 49,05 kWh. To sice není mnoho, ale pod kapotou je 2,0litrový čtyřválec s turbem, který funguje jako prodlužovač dojezdu.

Díky čtveřici elektromotorů zvládne U8 otočku na místě, podobně jako tank, a umí se také zhruba po dobu 30 minut udržet na hladině, díky čemuž může překonat různé vodní překážky. Mělo by se tak jednat o mimořádně schopné SUV.

Při délce 5300 mm a rozvoru 3500 navíc slibuje i spoustu vnitřního prostoru s náležitým komfortem. K tomu by měl přispívat i chytrý hydraulický podvozek, který má minimalizovat riziko převrácení, udržuje kabinu v rovině a v případě nouze umožní pokračovat v jízdě pouze na třech kolech.

Kromě luxusního SUV ale BYD plánuje vystavit na ženevském autosalonu také model Denza D7, který má být alternativou například k Audi Q8 e-tron, MPV Denza D9, jenž může poměřit síly například s Lexusem LM, nebo dostupný crossover BYD Seal U.

Foto: BYD

BYD Seal U

BYD sesadila Volkswagen a byla loni v Číně nejprodávanější značkou aut

Ekonomika

Čínská BYD předhání v prodejích Teslu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám