Hlavní obsah

Bugatti Chiron nezvládne rychlostní rekord. Nemá na to pneumatiky

Pokořit rychlostní rekord patří už k tradiční disciplíně těch nejlepších aut světa. Nový Bugatti Chiron ale musí na další pokoření této mety počkat až do roku 2018. Žádné pneumatiky nejsou tak dobré, aby vydržely ten nápor.

Foto: Bugatti

Bugatti Chiron

Článek

Wolfgang Dürheimer, šéf automobilky Volkswagen přiznal v časopisu Car Throttle, že Bugatti se v následujících měsících na start pokusné rovinky pro rychlostní rekord nepostaví. Problém je v pneumatikách. Bugatti Chiron má totiž dnes omezenou rychlost na 420 km/h, protože pneumatiky od Michelinu vyšší rychlost nevydrží. Dvorní „švec“ ale už na novém obutí pracuje. Až bude hotovo, nechá teprve vyniknout nové auto. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bugatti Chiron

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Bugatti Chiron

Podle odhadů je osmilitrový šestnáctiválec dopovaný čtyřmi turbodmychadly s výkonem 1500 koní (1103 kW) a točivým momentem 1600 Nm schopen auto vytáhnout až na rychlost 450 km/h. Ale to je jen hrubý odhad. To, co je známé, je zrychlení z 0 na 100 km/h za 2,5 sekundy, na dvoustovku za 6,5 sekundy a 300 km/h zvládne za 13,6 sekundy.

To zrychlení je důležité, vždyť jeho stolitrová nádrž je při maximálním zatížení vysátá motorem za devět minut a každou minutu je zapotřebí nahnat k motoru 60 000 litrů vzduchu. Cena auta je 2,4 miliónu euro, což je asi 65 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám