Hlavní obsah

Budoucnost továrny, která vyráběla jeepy a chryslery od 60. let, je nejistá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobní linky továrny v Belvidere v americkém Illinois, která do konce února produkovala Jeepy Cherokee, stojí a spekuluje se o kompletním uzavření. Odbory s tím ostře nesouhlasí.

Foto: Stellantis

Výroba Jeepu Cherokee v Belvidere

Článek

Automobilový gigant Stellantis v úterý 28. února ukončil výrobu Jeepu Cherokee bez přímého nástupce. Cherokee byl jediný model, který vznikal v továrně ve městě Belvidere v americkém státě Illinois, a tak v ní nyní výrobní linky stojí.

Oficiální vyjádření koncernu zní „odstávka“, ovšem co se tu bude dít dál, zda se tu začne vyrábět nějaký jiný vůz, nebo zda firma továrnu zcela uzavře, není zatím jasné. Analytici si myslí, že se druhá možnost stane realitou.

Carlos Tavares, šéf koncernu Stellantis, řekl, že firma „hledá řešení“. Rychlý nástup výroby nějakého elektromobilu se nezdá být pravděpodobný, neboť podle Tavaresových slov je výroba elektromobilů o zhruba 40 % dražší oproti konvenčním autům a Stellantis nechce tyto náklady přenášet na zákazníky.

Evropským autem roku 2023 je Jeep Avenger

AutoMoto

Také ale nemůže prodávat elektromobily se ztrátou, a tak hledá cesty, jak optimalizovat výrobní proces a najít řešení tohoto problému. „Musíme se adaptovat na nový svět,“ řekl Tavares a dodal, že „to je globální problém, ne problém Belvidere“.

Foto: Stellantis

Továrna Stellantisu v Belvidere

Odborová organizace UAW (United Auto Workers) už nyní avizuje, že se s rozhodnutím továrnu uzavřít nesmíří. „Chybné rozhodnutí Stellantisu bude mít negativní důsledky napříč regionem a dodavatelskou sítí. Naruší životy, obrátí rodiny vzhůru nohama a způsobí komunitám problémy s nalezením ekonomických tahounů, díky nimž by mohly být financovány školy, silnice a další služby,“ stojí v prohlášení organizace.

Továrna má dnes zhruba 1350 zaměstnanců a mnohaletou historii. Začala produkovat chryslery na platformě označené písmenem C v červenci 1965, v 80. letech měla 4000 zaměstnanců, od té doby jejich počet postupně klesal až na současné číslo. Vyráběla mimo jiné model Neon, který se prodával pod značkami Plymouth, Dodge a Chrysler, v poslední době produkovala jeepy.

Jeep spustí elektrickou ofenzivu

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám