Hlavní obsah

BMW začne nabízet kola s centrální středovou maticí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divize M Performance automobilky BMW zařazuje do své nabídky kola se středovou maticí. Technologie známá ze světa motoristického sportu je u běžných aut vzácností, ale může být praktická na okruhových víkendech.

Foto: BMW

Kola se středovou maticí od BMW M Performance

Článek

Jediná středová matice byla u sériových silničních vozů zvykem spíše u GT modelů značky Porsche. Nyní je nabízí i BMW.

Kola s centrální maticí byla vyvinuta pro motorsport, kde umožňují mimořádně rychlou výměnu kol, a tedy i krátké zastávky v boxech. Každé kolo je místo obvyklých pěti šroubů připevněno k náboji kola pouze jednou středovou maticí. Upevněno je tímto způsobem mimořádně pevně, matice se utahuje točivým momentem 930 Nm.

Toto řešení nejenže při výměnách kol ztělesňuje závodní DNA, ale zároveň snižuje neodpruženou hmotnost, nehledě na design, který zkrátka prodává.

Kola M Performance s centrální maticí pro modely BMW M2, BMW M3 a BMW M4 jsou nabízena jako kombinovaná sada s průměrem 19 palců pro přední a 20 palců pro zadní nápravu.

Lehká kovaná kola v designu Y-spoke jsou lakována matně černou barvou, na svém obvodu mají vyfrézovaný nápis M Performance a jsou vybavena pneumatikami o rozměrech 275/35 ZR19 vpředu a 285/30 ZR20 vzadu.

Ceny pro český trh automobilka zatím neoznámila.

BMW poodhaluje nové kombi řady 5, půjde o vzácný druh

AutoMoto

BMW představilo X2 nové generace. Nejmenší SUV-kupé má i elektrickou verzi

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám