Hlavní obsah

BMW ukázalo prototyp prvního ostrého modelu M na elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorské motorové závody se podělily o jedinou fotografii a první informace o prototypu ostré verze elektromobilu i4.

Foto: BMW

Prototyp ostrého elektromobilu od BMW M

Článek

Roli prvního elektrického modelu od BMW M sice splnily vozy jako i4 M50 nebo iX M60, pokud ale jde o „plnotučné” vozy typu M3, M4 nebo M5, své elektrické ekvivalenty zatím v portfoliu mnichovské automobilky nemají.

BMW však hlásí, že i to se brzy změní. Jediná fotografie prototypu, který je upraveným vozem i4 s rozšířenou karoserií ve stylu M3, napovídá, že divize M se na elektrickou éru chystá i s opravdu ostrými vozy.

První jízda s novým BMW M3: Civilizovanější neznamená nudnější

Testy

Přední část karoserie je vybavena upravenými výztuhami převzatými z modelové řady M3 a M4 zajišťujícími vysokou torzní tuhost.

Intenzivně testovaný prototyp má rovnou čtyři elektromotory, jeden pro každé kolo. To podle BMW otevírá zcela nové možnosti pro zcela plynule regulovatelné, extrémně přesné a zároveň velmi rychlé rozdělování hnací síly.

Za volantem BMW i4: Tradice na baterky

Testy

„Výkon a točivý moment spontánně reagujících elektromotorů je možné během několika milisekund rozdělovat tak přesně, že požadavek na výkon definovaný pedálem akcelerátoru lze realizovat na takové úrovni dynamiky, která je u běžných systémů pohonu nedosažitelná,” říká Dirk Hacker, vedoucí vývoje BMW M.

Není jasné, zda BMW chystá i sériovou verzi i4 s rozšířenou karoserií a čtyřmi elektromotory, nebo jestli tento prototyp slouží jako příprava na jiné ostré modely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám