Hlavní obsah

Divize M se podívala na elektrické SUV. BMW iX M60 má 619 koní

V loňském roce se BMW iX, technologická vlajková loď mnichovské automobilky, ukázala se dvěma motorizacemi. Vrchol přijíždí nyní na veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas a na svědomí jej má divize Motorsport.

Divize M se podívala na elektrické SUV. BMW iX M60 má 619 koníVideo: BMW

 
Článek

Znaky M na čistém elektromobilu se ukazují podruhé, BMW i4 M50 už se představilo v loňském roce.

Po technické stránce má iX M60 dva elektromotory jako slabší verze, ale samozřejmě silnější. Systémový výkon činí 455 kW/619 k, maximální točivý moment 1015 Nm je dostupný v režimu Sport, resp. 1100 Nm s aktivovanou funkcí Launch Control, tedy řízeného startu.

BMW představuje první elektromobil od divize M

AutoMoto

Zrychlení z nuly na 100 km/h je otázkou 3,8 sekundy, maximální rychlost je omezena na 250 km/h. „Emko” si zachová baterii o kapacitě 106,3 kWh ze slabších verzí, dojezd na jedno nabití činí 450 km.

Vůz samozřejmě těží z tuhosti a lehkosti výchozí konstrukce prostorového hliníkového rámu s výztuhami z plastů vyztužených uhlíkovými vlákny.

První jízda s BMW iX: Futuristické SUV, které dokáže překvapit

Testy

Odlišně je naladěno odpružení, ve standardu pracuje s adaptivními vzduchovými měchy, nastavitelnými tlumiči a řízením zadních kol. Výkonnější jsou provozní brzdy, verze M se rozhodně nespoléhá jen na výkonnou rekuperaci.

Vizuálně se verze M60 liší jen minimálně, například emblémy, příplatkovými prvky v barvě titanově bronzové nebo modrými třmeny brzd.

Uvedení na světové trhy proběhne v červnu 2022, české ceny zatím nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám