Hlavní obsah

Bitva s viry se přesune i do aut. Bude využívat UV záření

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádnou novinkou, že tam, kde je zapotřebí vyčistit vzduch či vodu, je možné použít i UV záření, které spolehlivě zničí mikroby. Ultrafialové světlo se nyní přesune i do automobilů, kde má za úkol bojovat s nemocemi.

Foto: Profimedia.cz

Jaguar Land Rover chce čistit vzduch v autě pomocí UV záření. (Ilustrační foto)

Článek

Klimatizace je velkým semeništěm mikrobů. Proto je každý rok třeba celý klimatizační systém dezinfikovat a čistit a k tomu i vyměnit filtry. Ovšem to nestačí a spousta značek dnes používá ionizaci jako součást přečištění vzduchu.

To znamená, že se vzduchové částice za pomoci elektřiny negativně nabijí a za pomocí nanočástic vzduchu se nabalují do větších tvarů. Na sebe pak připojují další patogeny a alergeny a následně se takto větší útvary snadněji zachytí na filtračních vložkách.

Tahle metoda ale nefunguje na všechno. A tak automobilka Jaguar Land Rover plánuje, že do klimatizačních systémů zařadí systémy UV-C, které se dnes nejčastěji používají na sterilizaci vody a vzduchu, a to i v laboratorních či zdravotnických podmínkách. UV záření patogeny spolehlivě zabíjí a navíc součástí takové UV lampy bývá i sekundární efekt ionizace. Takže na ostatní částice, které je zapotřebí zachytit, a přitom nejsou na biologické bázi, to bude fungovat také.

Průměrný motorista totiž stráví ve svém automobilu 300 hodin ročně a vyčištění vzduchu takovým způsobem by podle výzkumu snížilo pravděpodobnost nakažení patogeny o 30 %.

Reklama

Výběr článků

Načítám