Hlavní obsah

Avia bude v Přelouči vyrábět model D120 nově s pohonem 4x4

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přeloučská Avia začne vyrábět model D120 také ve verzi se všemi čtyřmi poháněnými koly. Letos by ráda vyrobila 150 nákladních vozidel. Vyrábět začala od loňského podzimu ve východočeské Přelouči.

Foto: Avia Motors

Avia D120 4x4

Článek

Ředitel Avie Martin Šustek během premiéry uvedl, že nový vůz je určen k provozu v lehkém a středním terénu, mezi potenciální zákazníky tak budou patřit firmy ze segmentu stavebnictví nebo hasiči. Především pro ně bude určena prodloužená sedmimístná kabina.

„Plánujeme, že zhruba 30 až 40 procent naší letošní produkce bude v provedení 4x4,“ uvedl Šustek.

Vozidlo D120 s celkovou hmotností podvozku 11 990 kg je postaveno na zvýšeném rámovém podvozku, má poháněná všechna čtyři kola. Avia již od loňska vyrábí verzi s pohonem pouze zadní nápravy. Výroba bude zahájena v červenci a pro letošní rok si Avia klade skromné cíle - vyrobit chce pouhých 150 kusů všech modelových řad.

Avia - historie

Firma byla založena v roce 1919, původně byla výrobcem letadel a leteckých motorů. V poválečném období začala být Avia aktivní i v automobilovém průmyslu. Největšího rozvoje však zaznamenala v 60. letech výrobou lehkých nákladních automobilů.

V roce 1967 firma koupila licenci na nákladní automobily Saviem z koncernu Renault.

Od roku 2016 se stala Avia součástí Holdingu Czechoslovak Group (CSG).

Avia začala vyrábět od loňského podzimu v Přelouči, kam se výroba postupně přestěhovala z areálu v pražských Letňanech. Kromě České republiky jedná Avia o prodeji na Slovensku, v Polsku a Estonsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám