Hlavní obsah

Autoservisy fungovat mohou, zákazníci ale nesmí dovnitř

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autoservisy mohou i přes zpřísnění vládních restrikcí proti pandemii koronaviru dále fungovat, zákazníci ale nesmí dovnitř do provozovny, veškerou komunikaci je nutné uskutečnit venku. S odkazem na informace od ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) to v sobotu uvedl Svaz dovozců automobilů.

Foto: Volkswagen

Ilustrační foto

Článek

„Servisní služby oprav vozidel již nejsou přímo uvedeny ve výjimkách z opatření, kdy služby přímo v provozovnách jsou zakázány. Bylo však ze strany MPO jednoznačně potvrzeno, že autoservis může od 1. března fungovat s tím, že klienti nesmí mít přístup do provozovny. Je třeba tedy veškerou komunikaci se zákazníkem uskutečnit ve venkovních prostorách, a to včetně venkovních prostor autoservisu,” řekl tajemník svazu Josef Pokorný.

Podle něj mohou autoservisy i nadále provádět veškerou činnost, omezení se vztahuje na otevření přijímacích prostor a umožnění vstupu zákazníků. „Kontakt se zákazníkem musí být zcela omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách za dodržení všech obecných hygienických pravidel, kde se případně i podepíšou zakázkové listy a další náležitosti,” dodal.

V automobilkách Škody jsou stovky nakažených, uvedly odbory

AutoMoto

Podle šéfa Toyoty a Lexusu v ČR Martina Pelešky stejný režim u servisních služeb fungoval i loni během první uzávěry v březnu. „Klienti nyní nemají přístup do provozovny servisu a veškerá komunikace se zákazníkem se uskuteční ve venkovních prostorách za přísného dodržení všech hygienických opatření a s minimem osobního kontaktu. Pro omezení kontaktu s ostatními zákazníky a plynulý chod servisů se doporučuje telefonické objednání,” podotkl Peleška s tím, že prodej aut i nadále běží přes on-line showroom nebo telefonicky.

Společnost Renocar, která prodává vozy BMW a Mini, vedle venkovního předávání vozů zákazníkům nabízí službu tzv. Key Boxů v Praze a v Brně. Vůz nechá zákazník nebo mechanik na servisním parkovišti a klíče k němu budou k vyzvednutí na základě PIN v nedaleké zabezpečené schránce, kde je i platební terminál pro úhradu servisních služeb. BMW také nabízí službu CitNow spočívající ve videokomunikaci zákazníka se servisním poradcem.

V případě, že zákazník potřebuje se svým vozem navštívit autorizovaný servis v jiném okrese, je na něm, aby si zajistil sám povolení k opuštění okresu (čestné prohlášení).

Za pár hodin se k očkování registrovalo sto tisíc seniorů nad 70 let

Domácí

„Pro ty zákazníky, jejichž vozy jsou již po servisní kontrole či opravě a nemohou či nechtějí si pro svůj vůz z důvodu nových opatření vlády přijet, je zákazníkům na základě osobní domluvy s autorizovaným servisem nabídnuta placená služba, kdy je daný vůz zákazníkovi odvezen a přistaven v místě bydliště. V ojedinělých případech, je-li to v silách dealera, je možné tuto službu zajistit i v případě vyzvednutí zákaznického vozu a jeho následného vrácení zpět,” řekla mluvčí Kia Motors Kateřina Vaňková Jouglíčková.

Jedním z problémů, se kterým se však nyní museli pracovníci servisů vypořádat, je provádění plateb přes platební terminály. Ty jsou totiž běžně umístěné v kancelářích servisů a nedisponují dostatečně dlouhým kabelem pro venkovní použití.

Vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) asi na půlku zredukovala výjimky pro maloobchod a služby. Otevřené zůstávají od 1. března potraviny, lékárny, drogerie, optiky nebo květinářství.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

Ze služeb mohou fungovat čerpací stanice, výdejny zboží z e-shopů, taxislužby, pohřební služby, myčky aut bez obsluhy nebo servisy telefonů a počítačů. Vláda nechala výjimku také trafikám, prodejnám krmiv, zahrádkářských a domácích potřeb.

Ve výjimkách už nejsou kromě autoservisů a prodejen náhradních dílů například také prádelny a čistírny, prodejny textilního materiálu a textilní galanterie, prodejny malých domácích zvířat, provozovny pro sjednání provádění staveb a jejich odstraňování, provozovny realitního zprostředkování a činnosti účetních poradců, provozovny oprav a údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost, zámečnictví, papírnictví či prodejny se zbraněmi a střelivem. Zavřít musely i prodejny dětského oblečení a obuvi.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám