Hlavní obsah

Autonomní vůz v San Francisku přejel člověka, kterého předtím srazilo jiné auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodkyně v San Francisku čelí mnohačetným život ohrožujícím zraněním poté, co ji v pondělí srazilo auto a následně ji přejelo autonomní vozidlo společnosti Cruise. Incident vyvolává obavy ohledně bezpečnosti aut bez řidiče, která lze v některých státech USA provozovat. Provozovatel robotaxi se nicméně brání tím, že jeho vůz zareagoval ihned, ale nehodě nešlo zabránit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřady uvedly, že člověkem řízené vozidlo srazilo chodce a natlačilo osobu přímo před autonomní vozidlo Cruise, které ženu přejelo a zastavilo se na ní.

Firma Cruise vydala prohlášení, že autonomní vůz byl součástí až druhé části nehody, zastavil co nejrychleji to bylo možné, a přímo uvádí, že osoba byla před jejich jedoucí auto kvůli předchozí srážce náhle vržena.

„Prvotní náraz byl silný a chodce vymrštil přímo před autonomní vozidlo. To pak agresivně brzdilo, aby minimalizovalo náraz. Řidič druhého auta z místa ujel,“ uvedla s tím, že spolupracuje s místními orgány a poskytuje záběry z havárie a příslušná data.

Podle mluvčího sanfranciských hasičů Justina Schorra žena utrpěla několik život ohrožujících zranění.

List San Francisco Chronicle uvedl, že jeden svědek předložil fotografii, na které bylo vidět, že se autonomní vozidlo zastavilo na noze chodkyně. Hasiči komunikovali se společností Cruise, aby vozidlo vyřadili z provozu a zvedli jej.

I když se tak může prokázat, že nehodě z pohledu autonomního vozu nešlo zabránit, autonomní chevrolet skončil v podstatě zaparkovaný na člověku, kterého museli vyprostit hasiči.

Incidentů bylo více

Autonomní vozidla Cruise již byla zapojena do několika incidentů v San Francisku, město umožnilo společnosti nabízet jízdu plně bez řidiče již v roce 2021. Ve většině incidentů autonomní vozidlo uvázlo na křižovatkách a blokovalo provoz. Ale na kontě má i závažnější události.

Loni v červnu došlo k nehodě robotaxi Cruise s Toyotou Prius poté, co taxi odbočilo vlevo před protijedoucím priusem. Jeden cestující v autě Cruise byl převezen do nemocnice, zatímco další čtyři cestující, dva z robotaxi a dva z toyoty, potřebovali lékařskou pomoc kvůli lehkým zraněním.

Letos v březnu pak autonomní vozidlo téže společnosti nabouralo zezadu sanfranciský městský autobus, který byl v pravém pruhu silnice. Ke zranění osob nedošlo, protože samořídící auto v tu chvíli nevezlo žádné cestující. Incident však vyvolal stažení vozů pro aktualizaci softwaru.

V srpnu letošního roku se pak auto společnosti Cruise srazilo s nákladním vozem, který se náhle otáčel.

Taxi bez řidiče se v San Francisku srazilo s kamionem

AutoMoto

Autonomní jaguar váhal v nestandardní situaci. Uhnout policii mu trvalo minutu a půl

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám