Hlavní obsah

Autonomní elektrický metař chce ušetřit miliony tun CO2 ročně

Autonomní elektrický metař firmy Trombia se holedbá světovým prvenstvím a tím, že dokáže emise CO2 za rok snížit teoreticky až o tři miliony tun. Má také menší spotřebu vody.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Trombia Free, autonomní elektrický metař

Článek

Snaha snižovat emise oxidu uhličitého na silnicích se zaměřuje zhusta na osobní a nákladní dopravu, ovšem to není všechno, co se po silnicích pohybuje. Finská společnost Trombia Technologies se zaměřila na něco jiného – čištění ulic.

Vyvinula stroj s názvem Trombia Free, který je v podstatě robotickým vysavačem – jen nepracuje v obýváku, nýbrž na ulicích. Jezdí na elektřinu a autonomně a spotřebuje 0,45-2,2 kWh energie na 1000 vyčištěných metrů čtverečních, což je dle webu firmy zlomek ve srovnání s některými jinými zařízeními stejného účelu. Také má čistit rychleji – zvládne až 4400-13 200 m2 za hodinu. Na jak dlouho vydrží jedno nabití baterie, se nedozvídáme.

Saúdský princ chce vybudovat město bez aut

AutoMoto

Výsledkem jsou ušetřené údajně až tři miliony tun oxidu uhličitého ročně – v případě, že by všechny metaře na světě byly nahrazeny tímto strojem. Trombia Free umí pracovat za každého počasí, a k pohybu po ulicích využívá strojové vidění a lidary, tedy laserové radary. Samozřejmě před případnými překážkami dokáže sám zastavit.

Nejspíš to nebude tak, že správa komunikací prostě vypustí stroj do města a nechá ho postupně celý rok čistit ulice – stále bude třeba např. součinnost občanů v přeparkování aut, příp. práce odtahové služby s auty těch řidičů, kteří zákazové značky umístěné s předstihem před čištěním nebudou respektovat.

Firma uvádí, že stroj od dubna letošního roku pracuje v testovacím provozu ve finském Jätkäsaari. V průběhu roku mají začít další testovací programy a od roku 2022 má být metař komerčně dostupný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám