Hlavní obsah

Saúdský princ chce vybudovat město bez aut

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korunní princ Saúdské Arábie Mohammed bin Salman plánuje zajímavý, pro milovníky automobilů ovšem velice podivný krok. Nově vznikající město jménem Neom má být podle všeho vystavěno bez silnic - a tím pádem se obejít i bez aut.

Foto: Profimedia.cz

Mohammed bin Salman

Článek

Mohammed bin Salman své plány oznámil v neděli během televizního projevu a potvrdil tak spekulace, které se kolem výstavby Neomu objevovaly. Projekt má přezdívku „The Line“ a jeho realizace začne ještě v prvním čtvrtletí tohoto roku. Jak sám bin Salman uvedl, plán je vystavět vysoce propojenou komunitu bez automobilů a silnic, zato propojenou s přírodou.

Nabíječka přijede k vám, ne vy k nabíječce, plánuje Volkswagen

AutoMoto

„Páteř investic do The Line bude pocházet ze strany saúdské vlády a investičního fondu země PIF. Tato investice bude mít hodnotu 500 miliard dolarů. Zapojí se také místní i globální investoři,“ uvedl korunní princ.

Agentura Bloomberg tvrdí, že Noem by měl v budoucnu poskytnout bydlení pro přibližně jeden milion obyvatel a do roku 2030 vytvořit až 380 tisíc pracovních míst. Stavba města je součástí ambiciózního plánu korunního prince diverzifikovat ekonomiku národa a vytvořit minimální závislost na ropě. Hlavním cílem je pak zbavení se uhlíkových emisí.

Volvo chce do roku 2030 přestat nabízet spalovací motory

AutoMoto

Další podobnosti o městě budoucnosti zatím nejsou příliš známé. Princ bin Salman se nicméně v minulosti nechal slyšet, že žádná tranzitní cesta v Neomu nebude trvat déle než 20 minut, protože projekt The Line počítá s využitím nejmodernější vysokorychlostní dopravy.

Veškerá infrastruktura má být podle návrhů na stránkách projektu pod zemí. Nad zemí by měli lidé pouze chodit či jezdit na kole v neporušené přírodě. Ve městě by pak mimo jiné mělo vzniknout i jedno z budoucích největších letišť světa.

Poprvé se o Neomu začalo mluvit už v roce 2017. Plány jsou takové, že by v saúdské poušti mělo vzniknou město na ploše o rozloze 25 900 kilometrů čtverečních. Metropole se má stát technologických a obchodním centrem velmi bohaté Saúdské Arábie a reprezentovat nový směr, kterým se země ubírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám