Hlavní obsah

Mitsubishi Colt - prostorný trpaslík

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za prvních pět měsíců letošního roku se v ČR prodalo 84 vozů Mitsubishi Colt. Tento model je hlavní zbraní dovozce M Motors v boji o tuzemského zákazníka. Automobil zaujme na první pohled stavbou karosérie, která by se dala charakterizovat jako mini MPV. Nevypadá jako bůhví nějaký obr, nicméně v interiéru nabízí dostatek prostoru nejen cestujícím na předních sedadlech.

Článek

Designově je Colt povedeným automobilem. Čelní maska se světlomety ve tvaru slzy působí dravě až agresivně. Šestnáctipalcová příplatková kola umístěná v rozích karosérie vozu dodávají na sportovním vzhledu, což ještě více podtrhuje chromovaná koncovka výfuku.

Na vývoji Coltu Mitsubishi spolupracovala se smartem. Více než polovina použitých dílů je shodně použita i v modelu Forfour. Výsledek tohoto spojení je více než uspokojivý. Colt nabízí ve třídě malých vozů nadprůměrnou variabilitu interiéru s dostatečným prostorem pro posádku. Navíc testovaný vůz byl vybaven benzínovým čtyřválcem o objemu 1350 ccm s výkonem 70 kW. Což jej rovněž staví mezi špičku tohoto segmentu.

Aby měl řidič při jízdě přehled o dění na silnici, je potřeba dobrý výhled z vozu. V případě Coltu tomu napomáhají velkorysá zpětná zrcátka na jedné straně, avšak šikmo vpřed ho komplikuje široký sloupek na straně druhé. Dozadu je výhled průměrný.

Nadprůměrná variabilita

Na celé čáře to Colt vyhrává v případě variability a prostornosti interiéru. Sedadla vpředu i vzadu poskytují cestujícím dostatečné pohodlí. Na těch zadních je navíc nadprůměrný prostor pro nohy, neboť se sedadla dají posunout vzad až o 20 cm. Potíže s místem pro hlavu nemají ani vyšší cestující. Dostatečným prostorem na zadních sedačkách disponuje Colt především díky poměrně vysoké stavbě karosérie.

Ergonomie ovládacích prvků je na dobré úrovni. Přístrojová deska zaujme minimalistickým pojetím, které doplňují v noci podsvícené plastové doplňky. Tříramenný volant se dobře drží a ovládání vozu je díky němu příjemné a pohodlné. Sportovního ducha vozu evokují ukazatele stavu paliva, rychlosti a otáčkoměr. Marně však bude řidič hledat teploměr chladící kapaliny. Ten u Coltu chybí.

Dobré brzdy

Třináctistovka pod kapotou Coltu se vyznačuje dynamickým a pružným chodem. Maximální výkon má hodnotu 70 kW při 6000 otáčkách za minutu, nejvyšší točivý moment pak 125 Nm při 4000 ot./min. Pohonnou jednotku charakterizuje i její úspornost. Dle údajů automobilky spotřebuje v kombinovaném provozu 5,8 litru na 100 km, což odpovídá v průběhu testu zjištěnému průměru 6,5 litru. Více práce však měli konstruktéři věnovat odhlučnění motoru. V interiéru je motor slyšet více, než by se slušelo.

Colt je malým vozem a nejlépe se cítí v městském provozu. Řazení bylo přijatelně přesné, v rámci třídy spíše průměrné. Pocit jistoty dodají řidiči velmi slušné brzdy, které se vyznačují důrazným nástupem. Mimo město se ovšem Colt rovněž neztratí, i když to není prostředí, které by zvláště vyhledával.

Technické údaje
Mitsubishi Colt 1,3i Invite, 5dv.
Motor
Zážehový, řadový, čtyřválec
Objem (ccm)1350
Max. výkon (kW/ot.min.)70 kW/6000
Max. toč. moment (Nm/ot.min.)125/4000
Převodovka
Manuální pětistupňová
Rozměry (mm)
Délka3870
Šířka1695
Výška1550
Rozvor2500
Objem nádrže (l)47
Spotřeba (l/100 km)
Město7,4
Mimo město4,8
Kombinovaný provoz5,8
Základní cena389 900 Kč
Příplatková výbava
Koberce1224,5 Kč
Kola 16 palců21 782 Kč
Cena testovaného vozu412 906,5 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám