Hlavní obsah

Autodíly z kávových plev? Ford zužitkuje odpad z pražení

Recyklace a snižování dopadu na životní prostředí je mantra současné doby. Není to ale jen o spotřebě benzínu, jak ukazuje Ford. Přidává slupky kávových zrn, tedy odpad, do plastů při výrobě svých aut.

Foto: Ford

Tento zadní díl světlometu je vyroben z plastu s příměsí kávových plev (v popředí).

Článek

Proces pražení dodává kávě od různých společností specifickou chuť. Jedna věc je ale pro všechny společná – plevy, tedy slupky kávových zrnek, jsou odpadem. Automobilka Ford našla nové využití tohoto materiálu – přidává ho do směsi, ze které lisuje autodíly.

Zjistila, že když ho smíchá s plastem a dalšími aditivy, dostane materiál, který má samé výhody. Je pevný, má lepší tepelné vlastnosti a je o 20 % lehčí než materiál, který Ford používal dosud. A navíc je při zpracování potřeba o čtvrtinu méně energie, uvádí firma v tiskové zprávě.

SPECIÁL: 20 let Škody Fabia

AutoMoto

Vývoj proběhl ve spolupráci s řetězcem McDonald’s, který Fordu značnou část plev ze své kávy k tomuto účelu posílá. Nový materiál bude nejprve používán k výrobě světlometů a později i na další díly pod kapotou.

Využití kávových plev není novinkou, ale dosud z nich bylo zejména účinné hnojivo díky vysokému obsahu dusíku. Také se plevy dají použít jako podestýlka pro drůbež, kde je zase užitečná jejich lehkost a měkkost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám