Hlavní obsah

Auto může samo vyřadit na neutrál a znemožnit akceleraci. Ford v Americe kvůli chybě svolává tisíce aut

Ford na svém domovském severoamerickém trhu řeší neobvyklé problémy s převodovkami hybridních SUV. Mohou za jízdy samy vyřadit na neutrál a zpět na rychlostní stupeň se již nevrátit. Automobilka proto potenciálně postižené modely svolává do servisu.

Foto: Ford

Ford Maverick

Článek

Automobilka v USA a Kanadě upozorňuje majitele určitých hybridních modelů Ford Maverick, Escape PHEV a Lincoln Corsair, že jejich vozidlo může během jízdy neočekávaně samovolně vyřadit na neutrál. Nejedná se přitom o běžné plachtění, kdy se po sešlápnutí akcelerátoru zařadí znovu rychlostní stupeň. Při této chybě převodovka v neutrálu zůstane a znemožní okamžitou akceleraci.

Příčinou problému má být vadný software, který se do řídicí jednotky převodovky dostal po lednové aktualizaci. Chybový kód zřejmě vede k přeřazení vozidla do neutrálu. Volič převodovky v dotčených vozidlech má podobu otočného ovladače, a tak ji ovládá takzvaně po drátě.

Když dojde k poruše, řidiči mají samozřejmě nadále k dispozici posilovač řízení a brzd, ale vozidla nebudou reagovat na sešlápnutí plynu. Když k tomu dojde, na sdruženém přístroji se objeví kontrolka klíče a vůz zobrazí několik varovných zpráv.

Automobilka ve zprávě bezpečnostní organizace NHTSA uvedla, že si není vědoma žádných nehod nebo zranění souvisejících s touto závadou.

Ford začne tento měsíc informovat dotčené majitele vozidel a instruovat je, aby navštívili svého prodejce kvůli nové aktualizaci softwaru. Svolávací akce se týká 8 727 vozů, přičemž drtivou většinu tvoří pickupy Maverick z let 2022 až 2024.

Tesla v USA svolává téměř všechny své elektromobily, důvodem je velikost písma

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám