Hlavní obsah

Autem na dovolenou: poradíme na co si dát pozor

Novinky, maž

Více než milión Čechů vycestuje během letních prázdnin za naše hranice automobilem. Jaké jsou hlavní odlišnosti v nejnavštěvovanějších státech Evropy? Na co by si měli dát letos čeští řidiči pozor cestou autem a jaké konkrétně hrozí pokuty?

Foto: Josef Gabzdyl, Právo

Zhruba milión Čechů cestuje na dovolenou automobilem - ilustrační foto

Článek

Všeobecně ve všech zemích Evropy doporučuje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v případě nehody dodržení těchto 5 základních pravidel:

1. Pokud dojde k nehodě, je povinností účastníků místo označit výstražným trojúhelníkem a vzájemně si prokázat svoji totožnost.
2. V případě zranění musí být poskytnuta první pomoc a přivolána policie, popřípadě záchranná služba.
3. V některých státech znamená účast policistů u drobné dopravní nehody platbu poplatku, s ohledem na uplatnění pojistného plnění však doporučujeme zavolat policii vždy.
4. Nepodepisujte žádné dokumenty, kterým nerozumíte, při výslechu u policie má cizinec právo na tlumočníka.
5. Při problémech v zahraničí, které neumíte vyřešit sami, je nejlepší se obrátit na českou ambasádu nebo asistenční službu, jejíž číslo mějte pro všechny případy předem připravené.

Dále uvádíme, co motoristy letos konkrétně čeká v jednotlivých českými turisty nejnavštěvovanějších zemích Evropy.

Chorvatsko - nové a vyšší pokuty

Od úterý 17.6. začal platit nový silniční zákon, který velice zpřísnil tresty i výši pokut, hrozí nově i trest vězení. Naopak byl povolen limit 0,5 promile alkoholu v krvi pro řidiče od 25 let, pro řidiče do 24 let platí nadále nulový limit.

:. Pobřeží v Trogiru. Do Chorvatska jezdí Češi stále velmi často.foto: Právo/Olina Táborská

Slovensko - pozor na falešné policisty

Maximální povolená rychlost je 60 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 130 km/h na dálnici.

Na železničním přejezdu a 30 před ním a za ním nesmí řidič překročit rychlost 30 km/h. Jestliže jste účastníkem dopravní nehody kdy dojde ke zranění nebo k hmotné škodě přesahující již 1000 SK (!), máte povinnost zavolat policii. V případě, že mimo obec musíte kvůli nehodě či poruše opustit auto, tak je povinná reflexní vesta. Během jízdy není povoleno používat v automobilu neupevněný mobilní telefon.

Dálnice jsou stejně jako u nás zpoplatněny dálniční známkou, pro osobní auta stojí na týden 150 Sk (123 Kč), měsíční stojí 300 Sk (246 Kč) a roční 1100 Sk (902 Kč). Není povolen alkoholu v krvi řidiče. Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje v přepočtu od 30 eur, za projetí na červenou od 220 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu je pokuta od 310 eur.

Letos se v okolí Bratislavy vyskytlo několik případů falešných policistů, kteří okrádali zahraniční turisty.

Itálie - novinkou je zavedení mýtného

Letošní novinkou je zavedení mýtného "EcoPass" v Miláně pro všechny auta mířící do zóny v centru města. Podle velikosti vozidla se platí od 2 do 10 eur. Nařízení trvá každý den 7:30 - 19:30 a lístek lze koupit všude tam, kde prodávají lístky na městskou hromadnou dopravu.

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 110 km/h hlavní tahy, 130 km/h na dálnici a 150 km/h na dálnici se třemi pruhy. Dálnice jsou z velké části placené, platí se na mýtných branách při průjezdu automobilem. Platí se i při průjezdu některých alpských tunelů, například jednosměrný průjezd známým tunelem Velký St.Bernard stojí 22,40 eur (cca 560 Kč).

:. Italské Rodové věže byly symbolem bohatství a významu. foto: Právo/Bohuslav Borovička

Pozor, na dálnici je zakázaný soukromý odtah, musíte tedy zavolat odtahové vozidlo. V případě, že nemáte peníze na zaplacení pokuty, může vám policie zadržet řidičský průkaz. V Itálii je povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče.

Itálie má také jedny z nejvyšších pokut v Evropě, za překročení rychlosti o 20 km/h se v Itálii pokuta pohybuje od 150 eur ( od 3 700 Kč), za projetí na červenou od 150 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 500 eur.

Rakousko - přivolání policie za poplatek 40 eur

Nejvyšší povolená rychlost činí 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec ( Tyrolsko a Vorarlbergsko 80 km/h) a 130 km/h na dálnici. Dálnice a většina rychlostních komunikací označených "S" je zpoplatněna prostřednictvím známky, desetidenní stojí letos 7,70 eur, dvouměsíční 22,20 eur a roční 73,80 eur. Platí se také za průjezd některými horskými průsmyky a tunely, mýtné je stejné jako vloni.

Od 1.1.2008 musí jezdit řidiči i přes den s rosvícenými tlumenými světly. Od letošního roku se zavádí povinnost zimních pneumatik a to vždy k 1.listopadu. Při menších nehodách se stejně jako v ČR nemusí volat policie, stačí, když se účastníci dohodnou a vymění si osobní údaje. Pokud je policie v těchto případech přivolána, účtuje si poplatek 40 eur.

Policisté smí vybírat v hotovosti pokutu max. 36 eur. V případě vyšší pokuty však mohou požádat o zaplacení zálohy až do výše 1308 eur. Pozor, pokud nedisponujete hotovostí k zaplacení pokuty, smějí vám policisté zabavit i věci z vašeho osobního majetku v této hodnotě ( oblečení, elektronika atd.).

Rakousko má povolenu hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče. Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se v Rakousku pohybuje od 20 eur, za projetí na červenou od 70 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 220 eur.

Německo - za vjezd do některých měst se platí

Maximální povolená rychlost činí 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec a na dálnici bez omezení. Pouze ve spolkové zemí Brémy je na dálnici limit 120 km/h. Hlídejte si při nočních cestách stav paliva v nádrži, na dálnicích jsou pumpy často daleko od sebe a mimo dálnice nemají v drtivé většině otevřeno non-stop jako u nás. Dálnice není pro osobní auta nijak zpoplatněna. V Německu je povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje od 35 eur, za projetí na červenou od 50 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 250 eur.

:.Na německých dálnicích je většinou neomezená rychlost. Na rozdíl od našich. Na snímku dálnice D1.foto: Ředitelství silnic a dálnic

V současné době 11 německých měst omezila vjezd do svých center ( např. Berlín, Hannover, Koln, Stuttgart atd.), vozidla musí mít zakoupenou známku v hodnotě 5-10 eur, podle množství vypouštěných emisí ( červená, žlutá nebo zelená nálepka).

Nařízení se týká i aut registrovaných v zahraničí. Pokuta za porušení činí 40 eur. Nálepky lze koupit na německých STK po předložení dokladu o emisní kontrole vozidla.

Francie - víno pro řidiče

Země vína letos začala myslet na řidiče. Na pumpách se začaly prodávat malé plechovky s vínem o objemu 18,7 cl, které zajišťují, že po jejich vypití řidič nepřekročí povolenou hranici 0,5 promile alkoholu v krvi. Cena této jedné malé plechovky je 0,85 eur ( cca 22 Kč) a konzument má na výběr mezi červeným vínem odrůdy Merlot a růžovým cinsaultem.

:. Paříž patří k častým automobilovým výletům českých turistů, z Prahy je vzdálena zhruba 1000 kilometrů.

Foto: Novinky/Tomáš Holý

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 130 km/h na dálnici. Majitelé řidičských průkazů, kteří ho mají do 2 let, mají limity rychlosti sníženy mimo obec na 80 km/h a na dálnici na 110 km/h.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje od 90 eur, za projetí na červenou od 90 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 135 eur. Na dálnicích se platí u mýtných bran mýtné, pro osobní automobil stojí průměrně 7 eur (175 Kč) na 100 km. Platí se i při průjezdu některých alpských tunelů a na některých mostech.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebojte se cestovat se svým psím miláčkem

Máte doma psího miláčka a váháte vzít ho sebou na dovolenou? Do cestovních kanceláří se pravidelně chodí ptát na možnost cestování se psem každý dvacátý...

Výběr článků

Načítám