Hlavní obsah

Aston Martin se chystá do vrcholné kategorie v Le Mans

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aston Martin vstoupí do závodu 24 hodin Le Mans a seriálu vytrvalostních závodů WEC v roce 2025 s vozy Valkyrie, jež se postaví například proti toyotě, peugeotu a ferrari ve třídě Hypercar. Zúčastní se tak několika prestižních seriálů najednou, včetně kategorií GT4, GT3 a F1.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie pro třídu Hypercar

Článek

Britská automobilka oznámila, že plánuje závodit v nejvyšší třídě se svým dvanáctiválcovým hypersportem v Le Mans již v roce 2019, ale tyto plány byly později uloženy k ledu a teprve v roce 2022 se předseda Lawrence Stroll k záměru vrátil. Nyní přichází oficiální oznámení, Aston Martin se do vrcholné kategorie chystá v roce 2025.

Na ceremoniálu v závodním ústředí Astonu v Silverstonu Stroll řekl: „Návrat značky Aston Martin na vrchol vytrvalostních závodů nám umožní vybudovat hlubší spojení s našimi zákazníky a komunitou.“

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie pro třídu Hypercar

Vůz Astonu je založen na závodním Valkyrie AMR Pro – původně vyvinutém s ohledem na Le Mans – a bude prvním hypervozem, který bude soutěžit jak ve FIA ​​World Endurance Championship (WEC), tak v seriálu IMSA Sportscar Championship v USA.

Kdo bude vozy pilotovat, zatím není jasné, výběrové řízení začne příští týden. Sestava však nebude zahrnovat současné jezdce ze značkové stáje Formule 1.

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie pro třídu Hypercar

Vzhledem k tomu, že je vůz založen na AMR Pro, nebude mít hybridní hnací ústrojí silničního auta a spolehne se na celkový výkon omezený na 670 koní v souladu s vyvážením výkonových předpisů s vozy kategorie LMh.

Prototyp, který v současné době prochází testováním v Silverstonu, bude používat 6,5litrovou verzi atmosféricky plněného dvanáctiválce Cosworth, který točí 11 500 ot./min.

Československým trpaslíkem mezi jaguary a mercedesy. Legendární Minor podruhé na Le Mans Classic

AutoMoto

Lamborghini představilo svůj speciál pro vrcholnou třídu Le Mans

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám