Hlavní obsah

Alfa Romeo mění plány. Chystá sporťáky, unikátní auta a limitované edice

V současnosti jsou pro Alfu Romeo důležité modely, které budou úspěšné na mainstreamovém trhu, říká šéf Jean-Philippe Imparato. Značka však pracuje na projektech unikátních aut a limitovaných edicí a chtěla by navázat na tradici výroby sportovních vozů.

Foto: Carrozzeria Touring Superleggera

Alfa Romeo Disco Volante Spyder

Článek

Italská značka Alfa Romeo sice chce nejpozději v roce 2027 prodávat jen elektromobily, ale to neznamená, že v její nabídce budou chybět sporťáky a striktně limitovaná, či dokonce zcela unikátní auta. Britskému webu Autocar to řekl Jean-Philippe Imparato, generální ředitel značky.

Alfa Romeo představuje kompaktní SUV Tonale

AutoMoto

„Pokud půjdou obchody dobře, jsem si jistý, že šéf koncernu Stellantis Carlos Tavares a já si promluvíme o autech snů, protože musím podporovat příběh Alfy Romeo i v budoucnosti. Není to na zítra, ale jednou bych chtěl mít duetto,“ nechal se slyšet Imparato s odkazem na Alfu Romeo Spider, také zvanou Duetto, sporťák ze 60. let minulého století.

„V současnosti se orientuji na vytvoření hodnoty, na sílu cenotvorby, na zůstatkovou hodnotu, ale zároveň pracujeme na potenciálních projektech unikátních aut a limitovaných edicích,“ pokračoval. „Máme hromadu nápadů. Pokud se podíváte do muzea Alfy Romeo, během pěti minut pochopíte potenciál toho, co máme v hlavě.“

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Spider z let 1983-1989

Imparato nemohl sdělit nic konkrétního, ale uvedl, že se soustředí na byznys a že tu pořád je elektrifikace, s níž je třeba se nějak vypořádat. „Musíme mít vytyčeny ty správné priority, ale zároveň pracujeme na jiných projektech,“ dodal.

Alfa Romeo má bohatou historii v závodění a výrobě sportovních aut, ale za posledních dvacet let nabídla jen dva sporťáky - osmiválcové 8C a puristické 4C s motorem uprostřed. Ani jeden z nich nebyl kdovíjak nebetyčným úspěchem. Zda to značka v nově vzniklém koncernu Stellantis dokáže změnit, ať už před kompletním přechodem na elektromobily, nebo po něm, se zatím musíme nechat překvapit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám