Hlavní obsah

Alfa Romeo, Lancia a DS budou nabízet jen elektromobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncern Stellantis odhalil plány na přechod dalších tří svých značek na elektrický pohon do roku 2030. U jiných značek se plánují nové plug-in hybridy a některé další budou muset na novinky čekat déle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Automobilový gigant Stellantis poodhalil budoucnost svých značek – některé budou zanedlouho prodávat jen elektromobily. Učinil tak na tiskové konferenci zaměřené na představení výsledků svého hospodaření za první pololetí letošního roku.

Těmi automobilkami, které se zaměří na elektrický pohon, budou Alfa Romeo, DS a Lancia. Alfu to čeká od roku 2027, Lancia bude stoprocentně elektrifikovaná od roku 2024 a od roku 2026 budou její nově představená auta výhradně elektromobily, a podobně značka DS bude představovat jen elektromobily už od roku 2024.

Dodge slibuje novou éru muscle cars, elektrický pohon je podle něj velmi slibný

AutoMoto

Přechod na elektromobily u značky DS není příliš překvapivý, její orientace na neotřelost a komfort se k tomu i trochu nabízí. Lancia zase má prostor ke znovuzrození, neboť aktuálně prodává jediný model na jediném trhu – a jak jinak to v dnešní době udělat, než přechodem na elektrický pohon.

Alfa Romeo nicméně má velmi brzy představit crossover Tonale, který by měl být plug-in hybridem. Zpráva o přechodu značky na elektromobilitu naznačuje, že bude k mání se spalovacím motorem jen zhruba pět let. Co do existujících modelů Stelvio a Giulia, ty jsou na trhu už několik let a můžeme se domnívat, že jejich příští generace budou elektrické.

Od městských aut po pick-upy. Stellantis plánuje čtyři elektrické platformy

AutoMoto

Svou nabídku elektromobilů rozšíří také Citroën, a to o tři modely. Přijde také jeden nový plug-in hybrid. O přechodu Opelu na elektromobilitu od roku 2028 už víme a Peugeot chystá celkem tři nové plug-in hybridy a dva elektromobily.

Dva elektromobily chystá také Maserati, naopak Fiat prozatím zůstává u elektrické pětistovky a další elektromobily v nejbližší budoucnosti neplánuje. Jeho užitková divize Fiat Professional ale má dvě elektrická auta představit během příštího roku.

Chrysler si bude muset vystačit s dosavadním portfoliem nejméně do roku 2023, Jeep přijde s plug-in hybridním Grand Cherokee pravděpodobně ještě letos a Ram chystá elektrickou variantu modelu 1500 a malý elektrický pick-up, ovšem nečekejme je dřív než v roce 2024.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám