Hlavní obsah

Aktivisté znehybňují samořídící auta pomocí kuželů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kužel postavený na kapotu autonomního vozu ho znehybní, zjistili aktivisté v San Franciscu. Společnost Waymo, která „robotaxíky“ provozuje, to označuje za vandalismus.

Foto: Cruise

Samořídící Chevrolet Bolt v ulicích San Francisca (ilustrační foto)

Článek

S aktivisty blokujícími všechna auta bez rozdílu máme zkušenosti i v Praze, ovšem v San Franciscu se objevili takoví, kteří cílí konkrétně na samořídící vozy společností Waymo a Cruise. Ukazují to videa sdílená na sociálních médiích.

Prvně se objevila na účtu s názvem Safe Street Rebel na TikToku. Kužel na kapotě vůz vnímá jako překážku a zůstane stát na místě; vyžaduje zásah dispečera, který převezme ovládání vozu na dálku, nebo na místo vypraví zřízence, který kužel odstraní.

„Nejen že toto porozumění, jak autonomní vozy fungují, není správné, je to také vandalismus a podněcuje to nebezpečné a nevhodné chování na silnicích. O jakémkoliv nebezpečném či nevyžádaném narušení provozu našich vozidel budeme informovat policii,“ komentoval mluvčí Wayma situaci pro magazín Road & Track, který o ní zpravuje.

Autonomní jaguar váhal v nestandardní situaci. Uhnout policii mu trvalo minutu a půl

AutoMoto

Autům bez řidiče, která v některých amerických městech jezdí v testovacím provozu, se nevyhýbají problémy. Jsou známy případy, kdy takový vůz blokoval policii či autobusy. Právě na to se snaží aktivisté ze skupiny Safe Street Rebel upozornit, v jádru ovšem stojí proti všem autům ve snaze „vrátit ulice lidem“.

Uvádějí také, že kužely by se měly stavět pouze na samořídící auta bez pasažérů; je to podle nich způsob, jak bez poškození vůz znehybnit. Kužel však může na spodní straně mít přichycený například kamínek, který poškrábe lak, a poškození tedy hrozí.

Jakékoliv narušování provozu, ať už se týká běžných aut řízených člověkem, či těch samořídících, je odsouzeníhodné. Nehybný autonomní vůz na silnici ostatně představuje překážku, která může způsobit přinejlepším dopravní zácpu, v horším případě do ní může narazit jiné auto či cyklista.

Anketa

Souhlasíte se znehybňováním samořídících aut pomocí kuželů?
Ano, je to mírný odpor.
12,9 %
Pouze v případě, že to nezpůsobí problémy v dopravě.
1,3 %
Ne, na cizí auta se nesahá.
85,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2876 čtenářů.

V Praze opět protestovali ekologičtí extrémisté. Ve špičce zablokovali magistrálu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám