Hlavní obsah

Adrian Newey opouští Red Bull, rozloučí se hypersportem s extrémním výkonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární inženýr formule 1 Adrian Newey oznámil, že opustí svou pozici hlavního technického ředitele stáje Red Bull Racing v prvním čtvrtletí roku 2025. Do té doby se soustředí výhradně na vývoj RB17, očekávaného limitovaného vozu, který by měl splňovat i silniční regule.

Foto: Profimedia.cz

Adrian Newey

Článek

Newey strávil u Red Bullu 19 let a i díky jeho často nevšedním technickým řešením slavila rakouská stáj sedm jezdeckých a šest konstruktérských titulů. Ve věku 65 let nyní oznámil, že v příštím roce spolupráci ukončí.

„Po téměř dvě desetiletí mi bylo velkou ctí hrát klíčovou roli v postupu Red Bull Racing od začínajícího nováčka k týmu, který vyhrál několik titulů. Cítím, že je nyní vhodná chvíle předat tuto štafetu ostatním a hledat nové výzvy pro sebe,“ uvedl Newey v oficiálním prohlášení. „Čekají nás poslední fáze vývoje RB17, takže po zbytek mého času v týmu se soustředím na tento projekt.“

Red Bull plánuje odhalit hypersport koncem tohoto roku. Využít má hybridní pohonné ústrojí založeného na desetiválci točícím až 15 000 otáček za minutu.

Newey již dříve uvedl, že motor bude mít výkon přes tisíc koní v kombinaci s elektromotorem o výkonu přes 200 koní, který zajistí točivý moment při řazení a poslouží také pro zpětný chod.

Šéf týmu Christian Horner dříve pro Autocar řekl, že hypersport s uzavřenou střechou by mohl být schválen pro provoz na pozemních komunikacích, pokud by si jej majitelé přáli předělat tak, aby splňoval místní dopravní předpisy.

Red Bull plánuje postavit pouze 50 kusů tempem 15 kusů ročně. Hypersport se světu poprvé ukáže letos v létě a testování na trati je plánováno na začátek roku 2025, těsně předtím, než Newey opustí tým. Výroba má začít v roce 2026.

Do aukce míří první formule 1 v historii Lotusu

AutoMoto

Aston Martin představil nový safety car formule 1, zaujme křídlem i displeji

AutoMoto
Související témata:

Výběr článků

Načítám