Hlavní obsah

Abarth testuje rozpoznávání obličejů. Řekne, jak moc se za volantem bavíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém rozpoznávání obličejů pomocí kamer by mohl v autech sloužit i k tomu, aby výrobci vycizelovali řidičské zážitky za volantem svých aut. Abarth to vyzkoušel na okruhu ve Velké Británii.

Foto: Abarth

Experiment Abarthu s rozpoznáváním obličejů

Článek

Sledování obličeje řidiče nějakou technologií, ať už to je normální kamera, či infrakamera, je v autech už docela běžné. Vyžadují to systémy jako sledování únavy či pozornosti a třeba v Subaru se tato technologie používá i k vyvolání uživatelského profilu.

Italská značka Abarth, která je dvorním úpravcem automobilky Fiat, ke sledování řidiče přidává ještě jednu funkci - pomocí rozpoznávání obličejů zjišťuje, jak moc se lidé na palubě baví. Zatím ve formě experimentu, který proběhl ve Velké Británii ve spolupráci s Loughboroughskou univerzitou.

Foto: Abarth

Experiment Abarthu s rozpoznáváním obličejů

Praktická část proběhla na okruhu Mallory Park, a to jak s amatéry, tak i s profesionálními závodníky za volantem. Tváře řidičů i pasažérů nejčastěji vyjadřovaly štěstí (v 31,8 % u řidičů a 35,4 % u pasažérů).

Ve chvílích, kdy řídil profesionál, se na tvářích občas objevovalo i překvapení nebo strach, zjistil výzkum. Zkoumání výrazů tváře výzkumníci doplnili také senzory tepu, které měli lidé na zápěstí, pro potvrzení a zpřesnění výsledků.

Foto: Abarth

Experiment Abarthu s rozpoznáváním obličejů

„Dosavadních výzkumů na toto téma není mnoho, myslím si nicméně, že to bude oblast automobilového průmyslu, kterou budou výrobci dále zkoumat, jak se budou snažit vylepšit řidičské zážitky ve svých autech,“ komentoval experiment Dale Esliger z univerzity, jež se na projektu podílela.

Reklama

Výběr článků

Načítám