Hlavní obsah

Zbytečné, rozteklé. Reakce českých hudebníků na novou hymnu neskrývají rozpaky

Novinky, Stanislav Dvořák

Známí čeští muzikanti jsou z nové verze naší hymny, která zazněla ve středu v Českém rozhlase, rozpačití. Autorem několika nových variant je skladatel Miloš Bok.

Návrh nové podoby české hymny i s druhou slokou písně Kde domov můjVideo: Novinky

 
Článek

Vznik nových verzí inicioval Český olympijský výbor, mimo jiné kvůli ceremoniálům na sportovních utkáních. Stará verze se jim zdá málo sebevědomá a moc krátká. Miloš Bok provedl odvážné změny, některé jdou až proti původní harmonii.

Foto: Lucie Levá, Právo

Tata Bojs diváky i sebe nadchli.

“Z prvního poslechu jsem poněkud rozčarován. Ať už jsou záměry k úpravě jakékoliv, myslím, že jsou na světě věci, na které by se sahat nemělo. Jako třeba znělka Večerníčka nebo česká státní hymna,” sdělil zpěvák skupiny Tata Bojs Milan Cais.

„Zbytečně vyhajpované, někdo chce ukázat, co všechno umí. Řemeslná práce je dobrá, ale míjí se to zaměřením hymny,“ řekl Michal Dvořák ze skupiny Lucie. V nadsázce dodal, že by se to hodilo „do filmu Apokalypsa“.

Foto: 2media.cz

Ondřej Ruml

„Někdo to přeharmonizoval a důvod neznám. Těžko se kritizuje, protože někdo si s tím dal hodně práce, ale já nevidím důvod, proč to předělávat. Připadá mi to zbytečné,“ řekl zpěvák Ondřej Ruml.

„Pěkně se nám roztekla. Je slyšet, že autor nové verze se sakra snažil ten náš zemský ráj ještě víc rozrejpnout. Nemůže to prostě nechat být tak, jak to je, takový selfíčko, ale nedivím se. Taková je doba. Asi opravdu dekadentní... Je to všechno rozlitý, bez kontaktu s pravdou,“ uvedl kytarista Monkey Business Olda Krejčoves.

Česká hymna pochází původně z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. Autorem hudby byl František Škroup.

Olympijský výbor představil nové varianty státní hymnyVideo: Novinky

Čtyři verze hymny nahrál loni v prosinci Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK, ve zpívaných variantách vystupují Štěpánka Pučálková a Svatopluk Sem.

Zdeněk Špitálník z Vojenského historického ústavu uvedl, že armáda je možná po sportovcích druhým nejčastějším „uživatelem“ hymny a že mnohé státy své hymny také v dějinách mění.

Foto: Lucie Levá

Michal Dvořák představil Vivaldianno v O2 areně.

Nové varianty hymny si budou moci poslechnout lidé na výstavě Doteky státnosti, která začne ke 100. výročí založení Československa, k němuž směřuje i debata o hymně, v květnu na Pražském hradě. Zájemci si mohou nové verze poslechnout také na www.hymna2018.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám