Hlavní obsah
Online

Volby na Slovensku: Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve slovenských volbách zvítězila strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Formace Progresivní Slovensko tak nepotvrdila odhady agentur ani exit polly, které ji pasovaly na vítěze hlasování, ale nakonec skončila druhá. Peter Pellegrini, jehož Hlas-SD skončil na třetím místě, už Ficovi blahopřál a nabídl se jako partner k jednání o koalici.

Živě: Studio ke slovenským volbámVideo: Novinky

 
Článek

Směr-SD jako jasný vítěz voleb získal podle předběžných výsledků 23,6 procenta hlasů před PS (16,05 procenta) a Hlasem (15,33 procenta).

Pellegrini, který už Ficovi k pravděpodobnému volebnímu vítězství gratuloval, se nabídl jako případný partner k jednání o sestavení vládní koalice. „Bude logické, pokud Fico jako první osloví k jednání o vládě naši stranu,“ řekl.

Foto: Novinky

Výsledek parlamentních voleb na Slovensku

Do parlamentu se dostane také koalice OLaNO a přátelé (přes devět procent), Křesťanskodemokratické hnutí (přes sedm procent), Slovenská národní strana (téměř šest procent) a Svoboda a Solidarita (5,80 procenta). Hranici pěti procent ale zřejmě nepokoří hnutí Republika (4,9 procenta).

Volební účast zatím dosahuje téměř 67,4 procenta, což je nejvíce od roku 2002.

Konec on-line přenosu

On-line přenos z dění kolem slovenských voleb končí. Děkujeme za pozornost.

Pavel: Respektujme vůli občanů

Vůli občanů je třeba respektovat, uvedl po vítězství strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica ve slovenských volbách český prezident Petr Pavel. Podle hlavy státu až povolební jednání ukážou, jakou cestou se Slovensko vydá. V zájmu České republiky je udržet se Slováky dlouhodobě nadstandardní vztahy.

Komise potvrdila výsledky

Výsledky slovenských předčasných voleb do Národní rady potvrdila státní volební komise.

Čaputová pověří Fica sestavením vlády

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v neděli odpoledne oznámila, že v pondělí pověří vítěze voleb sestavením nové vlády. Ve volbách vyhrál Směr-SD Roberta Fica.

Fico se chce ucházet o úřad premiéra

Předseda vítězné strany v sobotních předčasných parlamentních volbách na Slovensku Robert Fico řekl, že se bude ucházet o funkci premiéra v nové vládě. Na tiskové konferenci oznámil, že nyní čeká na telefonát od prezidentky Zuzany Čaputové, která jej pověří sestavením vlády.

Na řešení problému s migranty bude potřeba použít sílu, prohlásil Fico

Fico: O vládě budeme jednat, až dostaneme pověření od prezidentky

Vítěz slovenských voleb Směr-SD bude jednat o sestavení nové vlády až poté, co dostane pověření od hlavy státu, řekl v neděli předseda strany Robert Fico. Na případná jednání o vládním programu by podle svých slov potřeboval dva týdny. Možné partnery ale nezmínil. Fico také řekl, že jeho strana chce prosazovat zahájení mírových jednání ohledně konfliktu na Ukrajině.

Konečné výsledky potvrdily vítězství Ficovy strany Směr-sociální demokracie

Sobotní předčasné parlamentní volby na Slovensku vyhrála strana Směr-sociální demokracie (Směr-SD) trojnásobného bývalého premiéra Roberta Fica se ziskem 22,94 procenta hlasů. Druhé, se 17,96 procenta skončilo liberální hnutí Progresivní Slovensko (PS). Za ním zůstala formace Hlas-sociální demokracie (Hlas-SD) někdejšího Ficova spolustraníka Petera Pellegriniho, která obdržela 14,7 procenta hlasů. Volební účast dosáhla 68,51 procenta, což je nejvíce od roku 2002. Vyplývá to z údajů statistického úřadu. Oficiální výsledky by měla v neděli odpoledne vyhlásit státní volební komise. Křesla ve sněmovně si rozdělilo sedm formací. Pro vytvoření vlády s většinovou podporou v parlamentu se na spolupráci budou muset dohodnout nejméně tři strany.

Zvítězil pragmatismus nad ideologií, říká Havlíček

Podle prvního místopředsedy opozičního hnutí ANO a stínového premiéra Karla Havlíčka na Slovensku zvítězil pragmatismus nad ideologií.

„Myslím, že to není úplné překvapení, protože v poslední době je vidět, nejen na Slovensku, že se lidem začíná zajídat aktivismus a progresivismus a obecně lidem s těmito trendy začíná docházet trpělivost,“ řekl.

„Nedomnívám se, že by to byla nějaká orientace na východ. Robert Fico je pragmatický politik, koneckonců on byl ten, kdo přivedl Slovensko do eurozóny,“ dodal Havlíček s tím, že při pohledu do programu strany nevidí nic protizápadního.

Havlíček své domněnky o tom, že Slovensko se neodkloní od EU, opírá také o argument, že Peter Pellegrini, jehož Hlas bude při skládání vlády jazýčkem na vahách, je taktéž prozápadní politik.

Snad bude Fico smířlivější než v kampani, doufá ministr Kupka

„Je to svébytné rozhodnutí Slováků. V tomto směru je jasné, že ten výsledek dává Ficovi poměrně vysokou šanci sestavit vládu. Pro ČR je důležité, aby to byla dobrá vláda, která přinese stabilitu dalšímu slovenskému vývoji,“ komentoval výsledek slovenských voleb v nedělní Partii na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zároveň doufá, že pokud Robert Fico sestaví vládu, tak bude smířlivější než v kampani, která byla ze strany jeho Směru podle mnohých velmi ostrá.

„Když jsem naslouchal všem těm analýzám, jak vypadala ta kampaň, tak tam ale musím zmínit několik obav. Kromě toho, že komentátoři hovořili o tom, že kampaň Směru sázela na strach, a to je možná důvod toho výsledku, tak zároveň se tam objevilo několik tónů, které bych nerad zaznamenal v české nebo v budoucnu slovenské politice. Zaznamenal jsem výlevy, že se úplně změní pohled na válku, na NATO. Místopředseda Směru Blaha vykřikoval, že Slovensko je okupováno USA, přirovnával progresivistický směr k fašistům… To jsou srovnání, která do normální politiky nepatří. Věřím, že se Směr v tomto směru uklidní,“ dodal Kupka.

Mezi prvními Ficovi blahopřál Orbán

Ficovi mezi prvními zahraničními politiky poblahopřál k vítězství maďarský premiér Orbán. Vždy je dobré spolupracovat s vlastencem, napsal na síti X.

Koalice Směru, Hlasu a SNS? Pro Vášáryovou nejhorší představa

Politička, diplomatka a herečka Magda Vášáryová ve speciálním volebním studiu Novinek kritizovala vývoj politické situace na Slovensku, kde voliči v sobotu rozhodli o návratu Roberta Fica.

Nejpravděpodobnější složení budoucí vlády, tedy koalici stran Směr-SD, Hlas-SD a SNS, označila za to nejhorší, co si lze představit.

„Ti lidé, kteří jsou dnes ve Směru, jsou lidé, které známe už 30 let. A už si o nich neděláme žádné iluze,“ uvedla s tím, že Slováci vyslali pouze signál, co nechtějí, nikoliv co by si přáli.

Rozhovor s Magdou Vašáryovou ve volebním studiu v BratislavěVideo: Novinky

Pellegrini: Výsledky povolebních jednání se Slovensko nedozví dnes ani zítra

Předseda třetí nejsilnější strany Hlas-SD Peter Pellegrini uvedl, že výsledky povolebních jednání budou delší. Jeho strana je klíčová pro sestavení vlády, o její podporu bude usilovat vítěz voleb Směr Roberta Fica i druhá nejsilnější strana Progresivní Slovensko Michala Šimečky.

Šimečka: Uděláme vše pro to, aby Směr-SD nesestavil vládu

Druhá nejsilnější strana ve slovenských volbách, Progresivní Slovensko, udělá podle svého šéfa Michala Šimečky všechno pro to, aby vládu nesestavil vítězný Směr-SD.

Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

V neděli v 9:00 začíná speciální volební studio Novinek.cz, vysíláním vás budou provázet z Prahy Eva Mikulecká a z Bratislavy Michael Rozsypal. S odborníky rozeberou výsledky ostře sledovaných slovenských voleb.

Kam míří Slovensko? Kdo se stal vítězem a kdo poraženým slovenských voleb roku 2023? Kolik stran se dostane do parlamentu a kdo zasedne v premiérském křesle?

Výsledky okomentují šéfredaktor Práva Petr Šabata, politička a diplomatka Magda Vášáryová, ředitel agentury Focus Martin Slosiarik, novinářky Zuzana Kovačič HanzelováLaura Kello, publicista Tomáš Němeček a politolog Grigorij Mesežnikov.

Co znamená Ficův návrat? Speciální volební studio Novinek z Prahy a Bratislavy

Slováci v zahraničí volili Progresivní Slovensko

U Slováků žijících v zahraničí vyhrálo drtivě Progresivní Slovensko, uvedl web tvnoviny.sk. Hlas Šimečkově straně dalo 61,7 procenta voličů. Na druhém místě skončila Svoboda a Solidarita (SaS) se ziskem 10,8 procenta, třetí byl Ficův Směr-SD, pro který hlasovalo 6,1 procenta Slováků v zahraničí.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám