Hlavní obsah

Nětrebková si stěžuje na cenzuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská operní pěvkyně Anna Nětrebková zaslala ruské redakci BBC své prohlášení ke zrušení jejího říjnového koncertu v pražském Obecním domě. Tvrdí, že rozhodnutí bylo učiněné pod politickým tlakem. Příznivce pak pozvala na své představení do Vídně, kde podle jejích slov „taková cenzura neexistuje“.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Anna Nětrebko

Článek

Nětrebková pro vysílání ruskojazyčné verze BBC uvedla, že plně respektuje rozhodnutí produkční společnosti Nachtigall Artists, jež pražský koncert pořádala.

„Bohužel neměli jinou možnost,“ uvedla pěvkyně s tím, že „Praha (majitel Obecního domu) ignorovala platnou smlouvu o pronájmu sálu a pořádající společnosti nenahradí její značné marketingové ztráty“.

„Anna Nětrebková je zklamaná tím, že nesouhlasící menšina připravila 1300 majitelů vstupenek o možnost uplatnit svou demokratickou volbu,“ stojí rovněž v prohlášení.

Nětrebková chce odškodnění od Metropolitní opery za ponížení a deprese

Amerika

Zrušení koncertu doporučovalo organizátorům vedení Prahy, které záležitost konzultovalo i s ukrajinskou ambasádou. Na zrušení koncertu podle radního pro kulturu Jiřího Pospíšila (TOP 09) panovala ve vedení města shoda.

Pěvkyně dlouhodobě žije v Rakousku, ale v minulosti pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi při prezidentských volbách a nechala se také fotografovat s vlajkou a  představiteli proruských separatistů na Ukrajině.

Po začátku ruského vojenského útoku na Ukrajinu loni v únoru čelila na Západě bojkotu svých koncertů. Následně sice odsoudila válku na Ukrajině, ale od Putina se nedistancovala.

Pospíšil se dříve vyjádřil tak, že by bylo ideální koncert úplně zrušit, nebo případně udělat nějaké silné gesto, jako třeba, že by peníze získané z koncertu šly na oběti ukrajinské války.

Koncert ruské pěvkyně Nětrebkové v Praze nebude

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám