Hlavní obsah

Rekordní nezaměstnanost v Řecku: více než polovina mladých lidí je bez práce

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nezaměstnanost v krizí drceném Řecku vystoupala za květen na další rekord, když dosáhla 23,1 procenta oproti dubnovým 22,6 procenta. Důvodem jsou razantní úsporná opatření a dlouhotrvající recese, v níž se nachází tamní ekonomika. Uvedla to agentura AP s odkazem na data řeckého statistického úřadu.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Zavřeno navždy, hlásá nápis na stažené roletě obchodu v centru Atén.

Článek

V letošním květnu bylo bez práce 1,15 miliónu Řeků, v dubnu se jednalo o 1,1 miliónu. Nejvíce nezaměstnanost sužuje skupinu mladých lidí do 25 let, ve které se v letošním pátém měsíci nacházelo bez zaměstnání 54,9 procenta z nich.

Pro srovnání, v květnu minulého roku činila nezaměstnanost v zemi olympských bohů 16,8 procenta. V květnu 2009, ještě před vypuknutím krize v Řecku, dosahovala nezaměstnanost jen 9,1 procenta.

Řecko se snaží vyhnout bankrotu masivními mezinárodními záchrannými půjčkami ve výši stovek miliard eur. Na oplátku však musí Atény plnit tvrdá úsporná opatření, k nimž patří mimo jiné i snižování důchodů a mezd a naopak navyšování daní.

Za letošní první čtvrtletí se řecká ekonomika propadla o nezanedbatelných 6,5 procenta.

Pokud situaci srovnáme s Českem, zde nezaměstnanost za červenec stoupla oproti červnu o 0,2 procentního bodu na 8,3 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám