Hlavní obsah

V Mikulově o víkendu zavřou vinice tradičním zvykem Zarážení hory

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folklórní slavnosti Zarážení hory, někde také Zarážání hory, se konají každý rok na jižní Moravě koncem srpna a počátkem září. Středověká tradice má modlitbou k patronům vinice ochránit zrající hrozny ve vinici až do vinobraní. Na Zarážení hory se můžete vypravit do Bořetic, Velkých Bílovic a Mikulova, kde se koná tento víkend (11. - 12. 8.).

Foto: Petra Tomčalová

Zarážení hory Kobylí

Článek

Slavnosti probíhají v různých místech jižní Moravy a v každé obci mají odlišný průběh. Tradice pochází ze starého horenského práva a odráží zbožnost našich předků. Po obřadu na vinohrad nesměl nikdo, kdo tam neměl co pohledávat. V minulosti byl tento zákaz tvrdě trestán, pokud někdo vstoupil na cizí vinohrad, hrozilo mu utětí nohy, za utržení hroznů mohl nešťastník přijít o ruku, ale i o hlavu.

Zákon se nevztahoval na majitele a hotaře, kteří hlídali vinice před zloději a nálety špačků. Výjimka byla udělena jen nemocným lidem a těhotným ženám, ti si v horkém dni mohli utrhnout tři hrozny, popřípadě o ně vinaře požádat.

Foto: Archiv sdružení Přátelé Achtele

Zarážání hory Vlkoš u Kyjova

Foto: Petra Tomčalová

Zarážení hory Kobylí

Tím, že slavnost probíhá na mnoha místech jižní Moravy, v každé obci má setkání trochu odlišný průběh. Základ byl ale vždy stejný. Během průvodu po vinici se lidé modlili k svatým patronům vinice. V dnešní době se ale hluboký duchovní význam vytrácí.

Foto: Archiv obce Šardice

Zarážaní hory Šardice

Návštěvníci se na současných slavnostech mohou těšit na vztyčení opentlené májky (horní hlavy), zdobené kyticí květů a révovým věncem. Vinaři kolem ní zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol vinařovy celoroční práce. Následně se čtou horenská práva, často je doprovází humorná scénka vyhlašování zákazu vstupu do vinohradů, přísahy hotařů, přistižení a soudu zlodějů apod. K Zarážení hory neodmyslitelně patří zpěv lidových písní a cimbálová muzika.

Mikulovské Zarážení hory

Mikulovské slavnosti Zarážání hory se konají v pátek v rámci festivalu Sousedé. Program bude zahájen v 18 hodin pokusem o rekord v počtu tanečníků - tanečních koleček tancujících Moravskou besedu. Účast přislíbily folklorní soubory z blízkého i dalekého okolí.

Poté bude následovat Zarážení hory se zpěvem o víně a jiných neřestech. Volná zábava v doprovodu DH Hornobojani potrvá do 21 hodin. V sobotu vystoupí na různých místech Mikulova folklórní soubory s krátkými vystoupeními od 9 hodin v rámci akce Roztančené město. Na Náměstí v Mikulově od 13:30 hodin můžete zhlédnout folklorní soubory z různých oblastí. Kompletní program najdete zde.

Foto: Archiv expozice

Ve sklepení zámku nepřehlédnete obrovský renesanční desátkový sud z roku 1643, který je nejstarším ve střední Evropě a má objem 1014 hl.

Na zámku Mikulov  můžete navštívit unikátní expozici Víno napříč staletími, kde budete moci zavítat do doby starého Egypta, navštívit románský sklep, gotickou kapli či barokní divadlo. Ve sklepení zámku nepřehlédnete obrovský renesanční desátkový sud z roku 1643, který je nejstarším ve střední Evropě a má objem 1014 hl. Druhým velikánem v zámeckém sklepě je kládový lis, který je necelé čtyři metry dlouhý a 3,6 metru vysoký. Vyroben byl roku 1751 v obci Diváky na Hustopečsku.

Tipy na akce

10.-11.8. Zarážení Hory v Mikulově

18.8. Zarážání hory ve Vlkoši u Kyjova

18.8. Zarážení hory Bořetice

20.8. Zarážání hory Pod Předníma ve Velkých Bílovicích

25.8. Zarážení hory v Suchořádské zmole v Kobylí

25.8. Zarážení hory Tvrdonice

1.9. Vinařský den – Zarážení hory a otevřené sklepy Němčičky

1.9. Zarážení hory Hustopeče

1.9. Zarážání hory Hovorany

1.-2.9. Zarážání hory Prušánky

2.9. Zarážení hory Šardice

8.9. Zarážení hory 2012 Vrbice

8.9. Zarážání hory Čejč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám