Hlavní obsah

Egyptská armáda chce nadiktovat omezení pravomocí nového prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Podezření na skrytý vojenský puč v Egyptě rostou, i když v neděli probíhá druhé kolo prezidentských voleb. Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která zemi vládne od sesazení Husního Mubaraka, chce ústavním dodatkem definovat pravomoci prezidenta. Generálové budou plnit roli poslanců, protože parlament byl v sobotu rozpuštěn. V jejich rukou také zůstanou státní finance.

Foto: Suhaib Salem , Reuters

Káhirské ženy volí prezidenta

Článek

Vojáci také asi vyberou 100člennou komisi, která připraví novou ústavu, čímž na nový text budou mít značný vliv.

Zprávy se objevily o víkendu poté, co ústavní soud ve čtvrtek prohlásil parlament vzešlý ze svobodných voleb za neústavní, protože v něm není dost nezávislých poslanců. Armáda pak zákonodárný sbor rozpustila a obklíčila parlamentní budovu.

Předseda dolní komory Muhammad Saad Katátní v sobotu prohlásil, že armáda nemá právo rozpouštět zvolený zákonodárný sbor. Rozhodnout by se podle něj muselo jedině v referendu.

O druhé kolo voleb hlavy státu byl menší zájem než o první. Rozhodnutí armády ponechat si legislativní pravomoci, a hlavní slovo při stanovení prezidentových pravomocí i při tvorbě ústavy znamená, že na výsledku prezidentské volby stejně mnoho nezáleží, uvedl v neděli egyptský tisk.

Muslimské bratrstvo už v sobotu uvedlo, že vyhrál jeho kandidát Muhammad Mursí, jemuž dalo hlas 69 procent lidí. Jak byl ale tento údaj získán, není jasné. Mursí o post bojuje s bývalým premiérem Ahmadem Šafíkem, spojeným se svrženým Mubarakem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám