Hlavní obsah

Jaké viry ohrožují počítače nejvíce

Novinky, mif

Antivirová společnost Eset vydala svou pravidelnou statistiku nejrozšířenějších počítačových hrozeb za měsíc duben. Aktuálně kraluje statistikám již popáté za sebou škodlivý kód ScrInject.B, který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V dubnu činil celosvětově podíl škodlivého kódu ScrInject.B 6,75 %. Na druhou pozici se posunul IFrame.B s globálním podílem 4,54 %,“ konstatoval bezpečnostní odborník společnosti Eset Igor Hák s tím, že třetí pozice patří INF/Autorun (4,32 %). Jde o směs škodlivých kódů šířících se přes vyměnitelná média, nejčastěji USB flashky a externí pevné disky.

Foto: Eset

Nejrozšířenější počítačové hrozby za měsíc duben

Doslova legendou je mezi hrozbami již druhým rokem za sebou zákeřný červ Conficker (2,86 %). Zatímco první verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější. Do počítače instaluje dalšího červa, který umožňuje útočníkovi ovládat napadené PC na dálku.

V první desítce se umístily také hrozby Iframe, Sirefef, TrojanDownloader.Iframe.NKE, Agent, Dorkbot Redirector. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,41 až 4,14 procenta.

Desatero bezpečného internetu
1. Důležité jsou pravidelné aktualizace celého počítače. Ty je nutné stahovat pro operační systém, bezpečnostní bránu (firewall), antivirus i další programy.
2. Některé viry dokážou bezpečnostní software v PC zablokovat. Proto je vhodné pravidelně kontrolovat, zda funguje.
3. Škodlivé programy se často šíří prostřednictvím nevyžádané pošty. Pokud nevíte, od koho e-mail je, nikdy nestahujte jeho přílohu a neklikejte na žádné odkazy.
4. Pozor je nutné dávat na e-maily, v nichž odesílatel požaduje, abyste se přihlásili na nějakou webovou stránku a aktualizovali informace o vašem účtu.
5. Při zadávání přístupových hesel na internetových stránkách je nutné kontrolovat, zda je web zabezpečený. To poznáte například podle ikonky zámečku na liště internetového prohlížeče, nebo tak, že adresa webové stránky začíná zkratkou https, kde „s“ znamená bezpečná.
6. Citlivé osobní informace zadávejte vždy pouze na internetových stránkách, které bezpečně znáte.
7. Do e-mailů nepatří důvěrné informace, jako je například číslo kreditní karty nebo heslo k bankovnímu účtu. Elektronickou poštu totiž může zachytit útočník.
8. Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je vhodné jej nechat pracovat v automatickém režimu.
9. V internetových kavárnách a na cizích počítačích se nepřihlašujte do internetového bankovnictví. V počítači mohou být nainstalované keyloggery.
10. Obezřetnost je nutná při připojení k nezašifrovaným bezdrátovým sítím. Ty totiž může kdokoliv odposlouchávat a získat tak přístup ke všem datům v cizím počítači.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám