Hlavní obsah

Řecké závazky už neplatí, vzkázal Evropské unii vůdce radikální levice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Vůdce řecké radikální levice, který se pokouší o sestavení nové vlády, ve středu oznámil Evropské unii, že závazky předchozího kabinetu ohledně úspor už neplatí. Informují o tom řecké zpravodajské servery.

Foto: ČTK/AP

Šéf Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras

Článek

Vůdce Koalice radikální levice (SYRIZA) Alexis Tsipras zaslal ráno dopis v tomto znění šéfovi Evropské komise Josému Barrosovi a řediteli Evropské centrální banky (ECB) Mariovi Draghimu, upozornil list Kathimerini.

Tsipras toto prohlášení zdůvodnil tím, že voliči v nedělních parlamentních volbách jednoznačně odsoudili dosavadní dohody o ekonomických reformách, kterými byla ve spojení s drastickými škrty podmíněna finanční pomoc eurozóny se splácením obrovského dluhu Řecka.

Tsipras už v předchozích dnech řekl, že jeho strana je jednoznačně proti pokračování dosavadní politiky plnění „barbarských a ponižujících“ podmínek.

Šéf SYRIZA se od úterý snaží dát dohromady vládní většinu mezi potenciálními koaličními partnery. Místní pozorovatelé ale pochybují, že se mu to podaří. Předpokládá se, že země směřuje k dalším předčasným parlamentním volbám v červnu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám