Hlavní obsah

V Rusku se zřítilo letadlo, zahynulo 32 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Nedaleko ruského města Ťumeň se v pondělí ráno krátce po startu zřítilo turbovrtulové letadlo ATR-72 společnosti UTAir s 43 lidmi na palubě. Nehodu podle agentury Interfax přežilo 11 lidí, zbylých 32 zahynulo, uvedlo ministerstvo pro mimořádné události.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky zříceného letadla v RuskuVideo: Reuters

 
Článek

Věž ztratila spojení s letadlem letícím do západosibiřského Surgutu dvě minuty po startu po půl šesté ráno moskevského času (po půl čtvrté SELČ). Letoun se zřítil dva kilometry od letiště na pole u vesnice Gorkovka. Po dopadu se rozlomil na tři části a trosky se vzňaly.

Problémy nastaly hned po startu. "Letoun se dostal do výše sto metrů a v 5:35 moskevského času s ním bylo přerušeno spojení," uvedl jeden z vyšetřovatelů a dodal: "Technické problémy měl stroj už při vzletu a posádka se zřejmě rozhodla pro nouzové přistání."

Na palubě dvoumotorového turbovrtulového stroje ATR-72 bylo 39 pasažérů a čtyři členové posádky.

Foto: ČTK/AP

Letadlo se zřítilo krátce po startu.

Z trosek se podařilo zachránit 12 lidí, které přepravili záchranáři helikoptérami do ťumeňské nemocnice, stav nejméně pěti je kritický. Mají mnohočetná zranění a hluboké popáleniny. Protože přeživších bylo později uvedeno jen 11, jeden zřejmě zemřel. Z trosek stroje bylo zatím vyproštěno 16 těl.

Foto: ČTK/AP

Na palubě zemřelo 32 lidí

Na místě havárie zasahuje přes 230 hasičů, záchranářů a zdravotníků s těžkou technikou. Požár trosek se již podařilo uhasit.

Foto: Yahoo Maps

Ťumeň

Nehoda se vyšetřuje

Příčina nehody zatím známa není. Vyšetřovatelé pracují se dvěma hypotézami. "V tuto chvíli se vyšetřování prioritně zaměřuje na dvě verze příčiny nehody u Ťumeně - na chybu pilota a na technickou závadu," řekl představitel úřadu vyšetřujícího letecké nehody Vladimir Markin.

Foto: ČTK/AP

Zřícené letadlo u města Ťumeň

Středisko záchranných operací oznámilo, že se podařilo nalézt obě černé skříňky. O jejich stavu se agentury nezmiňují. Toto záznamové zařízení je nicméně konstruováno tak, aby zkázu letadla přečkalo.

Stroj vyrobil francouzsko-italský výrobce letadel ATR. UTair využívá osmnáct strojů ATR dvou verzí.

Jedna z posledních nehod letadla tohoto typu se stala v listopadu 2010 na Kubě, zahynulo všech 68 lidí na palubě. Vyšetřovatelé tehdy za příčinu havárie označili kombinaci špatného počasí a špatných rozhodnutí posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám