Hlavní obsah

Tisíce lidí chtějí v Praze protestovat proti dohodě ACTA – biči na internetové piráty

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pirátská strana chystá na čtvrtek v Praze další protesty proti dohodě ACTA, která má omezit krádeže autorských práv a ochranných známek. Účast přislíbily na Facebooku více než čtyři tisíce lidí. Sejít se mají na Klárově u Starých zámeckých schodů, následně plánují pochodovat na Pražský hrad a zase zpět.

Foto: Novinky

Účast na protestech přislíbily přes čtyři tisíce lidí.

Článek

„Protest, jehož součástí bude i pirátský happening, proběhne 2. února na pražském Klárově. Shromáždění na Klárově začíná ve 14:00, na místě bude řada informací a materiálů o dohodě ACTA. Zároveň zveme politiky dalších politických stran, ať na místě vyjádří svůj postoj ke smlouvě,“ uvedli zástupci České pirátské strany ve výzvě.

„Na programu budou vystoupení k ACTA, odpovědi na otázky k obsahu smlouvy a šíření informací o tom, jak můžeme proti ACTA bojovat. V 17 hodin potom vyrazíme průvodem na Pražský hrad a zase zpátky,“ dodali s tím, že protestní shromáždění i průvod již byly nahlášeny úřadům.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Na pražském Václavském náměstí se 28. ledna před polednem uskutečnila malá demonstrace lidí, kteří nesouhlasí s mezinárodní protipirátskou smlouvou ACTA.

Protesty proti dohodě ACTA se uskutečnily už na konci minulého týdne. Akce nazvané „Occupy Main Square“ (Okupuj hlavní náměstí) se měly po celé republice účastnit stovky lidí, nakonec jich ale do každého města dorazily jen desítky. [celá zpráva]

Protestující lidé o víkendu neskrývali své sympatie s hackerským hnutím Anonymous, které v posledních dnech napadlo stránky české vlády, FBI, Bílého domu, hudebních vydavatelství a ochránců autorských práv. Na obličejích totiž měli masky, které používají tito hackeři.

O dohodě ACTA

ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti kopiím, ať už jde o falšované léky nebo napodobeniny kabelek. Jako první mezinárodní smlouva stanovuje pravidla pro ochranu duševního vlastnictví v prostředí, kterému dominuje elektronická komunikace.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Odpůrci dohody se ale obávají cenzury internetu. „ACTA symbolizuje vše, proti čemu Pirátské strany celosvětově bojují. Politiku prováděnou v zákulisí, upřednostňování korporátních zájmů před lidskými právy, politiku, která se neopírá o fakta, nýbrž o tlak vlivné lobby. Výzvy typu udržení síťové neutrality, která je klíčová pro rozvoj internetu do budoucna, současní mocní neřeší. Místo toho dělají z kopírování jedniček a nul problém globálního rozsahu,“ uvedl Mikuláš Ferjenčík z České pirátské strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám