Hlavní obsah

Španělsko dostalo další úder, agentura Moody’s mu snížila rating o dva stupně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Španělsko má další potíže, mezinárodní agentura Moody’s mu totiž srazila rating rovnou o dva stupně z Aa2 na A1. Důvodem je podle agentury skutečnost, že se v pyrenejské zemi zatím žádné „věrohodné“ řešení hospodářské krize neobjevilo.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Moody´s

Článek

Agentura upozorňuje na vysoké zadlužení ve španělském bankovním a podnikovém sektoru. Výhled ratingu zůstává negativní, takže známka může být dále snížena. Záležet bude pochopitelně i na dalším vývoji krize v eurozóně. Jen o několik dnů dříve učinila obdobný krok agentura Standard & Poor’s.

„Od posledního přezkoumávání španělského ratingu koncem letošního července se neobjevilo žádné věrohodné řešení současné krize státního dluhu,“ uvedla podle serveru RTÉ News ratingová agentura s tím, že všechny problémy mohou přispět k „dalšímu finančnímu stresu“.

Podle Moody’s poroste španělský HDP v roce 2012 v lepším případě o jedno procento, což je revize směrem dolů v porovnání s předchozími očekáváními o 1,8 procenta. „Nižší ekonomický růst pak bude pro dosažení ambiciózního fiskálního cíle pro Španělsko ještě náročnější,“ připomněla agentura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám