Hlavní obsah

Apple odhalil vylepšený iPhone 4, pětka letos nebude

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci společnosti Apple odhalili na úterní konferenci v Cupertinu novou generaci chytrého telefonu iPhone. Novinka nese označení 4S a na první pohled je k nerozeznání od předchozí verze. Největší změny totiž konstruktéři Applu udělali uvnitř přístroje. Spekulace o tom, že Apple představí také iPhone 5, se nepotvrdily, na něj si fanoušci budou muset počkat nejméně do příštího roku.

Článek

iPhone 4S je proti předchozím generacím rychlejší díky novému procesoru A5, který používá také iPad 2. Ve srovnání se starší čtyřkou má novinka dvakrát rychlejší procesor a sedmkrát výkonnější grafiku. „Vyšší výkon neovlivní výdrž baterie,“ přislíbil Phil Shiller z Applu, který verzi 4S ukázal světu.

Vylepšení se dočkal také vestavěný fotoaparát, jehož rozlišení se zvýšilo z 5Mpix na 8Mpix. iPhone 4S dokáže natáčet videa ve Full HD rozlišení, přičemž nabízí i stabilizaci obrazu.

Společně s iPhonem 4S byl představen také nový operační systém iOS páté generace, který přináší přes 200 nových funkcí a vylepšení. Řeč je například o novém způsobu snadného prohlížení oznámení a jejich správy na jednom místě bez vyrušování díky funkci Notification Center. Mezi zařízeními s operačním systémem od Applu navíc bude možné díky aplikaci iMessage pohodlně posílat obrázky, videa i textové zprávy, a to nejen z iPhonu na iPhone, ale například i na iPad.

Nemocný Jobs se konference neúčastnil

Historicky je to poprvé, co novou generaci iPhonu nepředstavil spoluzakladatel firmy Steve Jobs. Ten odešel z čela společnosti letos na konci srpna. Sám uvedl, že již není schopen vykonávat povinnosti generálního ředitele. Ve společnosti Apple však bude i nadále působit, protože byl jmenován předsedou správní rady.

V souvislosti s rakovinou slinivky, ze které se Jobs úspěšně vyléčil, trpí několik posledních let hormonální nerovnováhou, která okrádala jeho tělo o důležité bílkoviny. Některá americká média na začátku roku přinesla zprávu, že nemoc je natolik vážná, že Jobsovi zbývá jen několik týdnů života. Šéf Applu tyto spekulace odmítl již před časem jakkoli komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám