Hlavní obsah

Tři čeští turisté zahynuli v Řecku při nehodě autobusu

– Athény • Aktualizováno
Právo, Novinky, fia, sw

Při nehodě autobusu na severu Řecka zemřeli ve středu tři čeští turisté. Na místě nehody zahynuly dvě mladé Češky, jeden pasažér podlehl svým zraněním v nemocnici. Další Čech byl v kritickém stavu převezen do nemocnice v Soluni, kde byl operován. V autobusu jelo podle řecké policie 21 Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle listu Le Figaro narazil u města Grenova do minibusu s českou registrační značkou, jedoucího ze Soluně do Ioanniny, terénní automobil. Řidička BMW podle řeckého rozhlasu do autobusu narazila zezadu. Po kolizi sjelo vozidlo s českými turisty ze silnice, uvedla ve zprávě řecká policie. Po srážce začalo hořet, ale plameny se podařilo uhasit.

O smrti dvou asi 25letých Češek podle ČTK informovala rozhlasová stanice Star FM. V autobusu jelo 21 lidí včetně řidiče, převážně starších turistů z ČR, sdělilo české velvyslanectví v Athénách. Dva nejvážněji zranění byli na soluňské jednotce intenzivní péče. Jeden z nich svým zraněním podlehl, u druhého jsou lékaři optimističtí.

"Jedná se o klienty cestovní kanceláře Nikolas Tours," řekl Novinkám Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). "Všichni mají pojištění proti úrazu. U zraněných klientů je přítomná delegátka," uvedl Okamura.

"Jsou to většinou starší lidé, kteří tady tráví dovolenou a byli na výletě v Meteorách a vraceli se zpátky. Údajně do toho minibusu, kterým jeli, někdo naboural," sdělil pracovník české ambasády s odvoláním na svědectví delegátky cestovní kanceláře.

Grevena se nachází 420 kilometrů severozápadně od Athén. V Meteorách jsou známé kláštery.

Výběr smrtelných nehod českých autobusů v zahraničí za posledních pět let:
28. června 2006 - Čtrnáctiletý český chlapec zemřel při nehodě českého autobusu u slovenských Malacek. V autobuse se do Prahy vracelo 45 lidí, většinou dětí, ze školy v přírodě v Černé Hoře. Příčinou havárie byl zřejmě mikrospánek řidiče.
1. července 2006 - Jedna Češka zahynula a 18 lidí bylo zraněno při nehodě českého zájezdového autobusu mezi východoslovenskými obcemi Chminianská Nová Ves a Svinia nedaleko Prešova.
17. září 2006 - Nehoda českého autobusu nedaleko dolnorakouského Schremsu v okrese Gmünd si vyžádala čtyři oběti, dalších 45 lidí bylo zraněno. Autobus, který vezl z pobytu z Chorvatska klienty a zaměstnance ústavu sociální péče ve Stodu u Plzně, se zřítil z osmimetrového svahu.
16. července 2007 - Smrt řidiče a zranění 19 cestujících si v Srbsku vyžádala nehoda českého autobusu, který narazil zezadu do nákladního auta brzy ráno na silnici mezi městem Niš a Bělehradem. V autobuse cestovalo 41 českých turistů, kteří se vraceli z dovolené v Řecku.
4. září 2007 - Dvaatřicetiletý Slovák přišel o život při nehodě českého linkového autobusu nedaleko Ružomberoku. Řidič dostal smyk v zatáčce na mokré silnici nedaleko obce Lubochňa, autobus narazil do svahu a převrátil se.
7. června 2008 - Jedenáctiletý chlapec zahynul při nehodě českého autobusu na jihu Rakouska. V autobusu cestovaly děti ze základní školy v Železném Brodě na ozdravný pobyt do Chorvatska.
25. září 2008 - Při havárii autobusu společnosti Student Agency na severu Itálie zahynula dvaadvacetiletá stevardka. Autobusu mířícímu z Prahy do Neapole vjel u města Padova do cesty kamion.
3. října 2008 - Čtyři občané Slovenska zemřeli při nehodě autobusu české společnosti Student Agency u obce Kostolná v okrese Trenčín. Autobus na lince Bardejov-Praha sjel ze silnice a převrátil se.
20. června 2011 - Dva lidé zahynuli při srážce českého autobusu a slovenského kamionu na maďarské dálnici M15 u města Hegyeshalom nedaleko rakouských hranic. Oběťmi byli řidiči obou vozidel, deset osob bylo vážně zraněno.
27. července 2011 - Při nehodě českého autobusu na bavorské dálnici A 93 zemřel jeden člověk, několik dalších bylo zraněno, z toho dva těžce. Autobus byl na cestě z fotbalového turnaje v Mnichově do Česka.
28. července 2011 - V Bělehradu zahynul slovenský cestující českého autobusu. Vyhoupl se do střešního okna, aby se posadil na střechu právě v okamžiku, kdy autobus vjel do podjezdu. Autobus vezl fotbalové fanoušky do Sofie na utkání mezi trnavským Spartakem a týmem Levski Sofia.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám