Hlavní obsah

Kaddáfí směřuje na jih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pravděpodobně opustil město Baní Valíd a za pomoci loajálních kmenů směruje na jih k hranicím s Čadem, nebo Nigerem. Oznámila to ve středu agentura Reuters s odvoláním na libyjské povstalce. Podle Spojených států je však Kaddáfí stále v Libyi.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí

Článek

Vysoce postavený vojenský činitel, který koordinuje snahy rebelů o dopadení Kaddáfího, řekl, že zprávy ukazují na to, že libyjský vůdce mohl být před třemi dny asi 950 kilometrů jižně od Tripolisu a asi 300 kilometrů severně od hranic s Nigerem.

Francouzské a nigerské vojenské zdroje v úterý informovaly o tom, že hranice Nigeru v noci překročil konvoj až 250 vozidel, která mohla být údajně součástí Kaddáfího plánu na útěk. [celá zpráva]

Desítka vozů měla vézt zlato a hotovost v eurech a dolarech vybranou z bank v Syrtě.

Nigerijský ministr vnitra informace o takovém počtu vozidel popřel.

Spojené státy vyjádřily přesvědčení, že v konvoji byli vysoce postavení spolupracovníci Kaddáfího a vyzvaly Niger, aby zatkl všechny osoby podezřelé ze spáchání zločinů při potlačovaní opozice.

Americký ministr obrany Leon Panetta v úterý prohlásil, že Kaddáfí je "na útěku". USA ale podle něj nemají žádný důvod domnívat se, že by již opustil Libyi. Také mluvčí libyjského vůdce Músá Ibráhím, jenž vede vyjednávání s povstalci právě z Baní Valíd, tvrdí, že Kaddáfí je stále v Libyi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám