Hlavní obsah

Breivikův advokát bude zřejmě chtít masakr uhrát na nepříčetnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Podle obhájce Geira Lippestada je norský atentátník Anders Behring Breivik zřejmě šílený, ale bude třeba, aby to prokázala odborná vyšetření. Řekl to v úterý na tiskové konferenci. Podle něj je Breivik chladný a nemá ponětí o tom, kolik lidí zabil. Lippestad je paradoxně členem strany, na kterou Breivik zaútočil.

Foto: Reuters

Breivikův obhájce Geir Lippestad

Článek

Celý případ ukazuje podle právníka na to, že Breivik není příčetný. Říká, že svět je ve válečném stavu, za šest let to prý poznáme.

Už několik expertů o Breivikovi hovořilo jako o psychopatovi, jako o člověku, který se utopil ve světě, který si sám stvořil a není schopen rozlišit realitu od fikce.  [celá zpráva]

Podle obhájce je Breivikovo chování velmi obtížné popsat. „Není jako ostatní,“ dodal s tím, že si o sobě myslí, že je ve válce. Označil ho také za chladného.

Podle obhájce Breivik před činem také požil drogy. Tyto drogy mu podle něj měly umožnit, aby byl dlouho vzhůru. Mohlo tedy jít o nějaký druh amfetaminu.

I otec označil syna za duševně nemocného. „Musí být, musí být,“ řekl zdrcený otec. „Jinak to nelze vysvětlit. Normální člověk by něco takového neudělal.“

Považuje se za válečníka

Breivik se považuje za válečníka, na své činy je podle obhájce hrdý. Je přitom překvapen, že celou akci vůbec přežil. Byl také překvapen, že se vůbec na ostrov Utoya bez překážek dostal.

„Je skutečně velice unavený,“ řekl o svém mandantovi Lippestad. Nyní má Breivik běžný denní režim, o dění venku nic neví. K celé řadě otázek novinářů o současném Breivikově životě se obhájce odmítl vyjádřit. Lippestad však sdělil, že jeho klient očekával ve vězení mučení.

Na většinu otázek obhájce odpověděl, že neví. Především na dotaz, zda Breivik plánoval další útoky a proč útočil na Stranu pracujících. Stejně odpověděl na dotaz, zda je Breivik sledován kvůli možnosti sebevraždy a zda projevil nějaké sklony k sebevraždě.

„Je stále ve svém vnitřním světě. Nyní nic nepíše,“ uvedl právník.

Setkal se s ním třikrát

„Setkal jsem se s ním třikrát po několik hodin, naposledy v pondělí, spolupracujeme s policií, zkoušíme nalézt odborníky pro lékařské vyšetření.“ řekl Lippestad. Kdyby Breivik nebyl podle obhájce potrestán vězením, bude poslán do nemocnice. Hlavní slyšení možná nebude veřejné.

Obhájce mimo jiné potvrdil, že je členem strany, na kterou Breivik v pátek zaútočil. „Ano jsem členem Strany pracujících, Breivik to ale neví. Nechápu, proč tuto stranu napadl,“ dodal.

Odmítl, že by mu bylo vyhrožováno. Myslí si, že se Breivik řídí jeho radami, ale ještě neví, zda bude obhajobu zakládat na nepříčetnosti. Nevidí v tvrzení o nepříčetnosti žádnou výhodu.

Právník popsal své motivy

„I já svojí rolí sehrávám úlohu pro demokracii. Řekl jsem si, že důležité v demokracii je, demokracii podporovat, včetně práva na obhajobu,“ řekl právník.

„V sobotu ráno mi zavolali z policie, a zeptali se mě, zda ho budu obhajovat. Byl jsem šokovaný. Moje první reakce byla, že je to příliš složité. Pak jsem to probral s rodinou a s přáteli, a shodli jsme se na tom, že nyní přichází nejvyšší čas na podporu demokracie. Někdo tu práci musí dělat. Specializuji se ale na obchodní právo. Je příliš brzy, abych hovořil o obhajobě. Musíme počkat na lékařské závěry, je skutečně velice chladný člověk. On nenávidí stranu pracujících i celý politický establishment. Je proti multikulturalismu," uvedl Geir Lippestad.

Reklama

Výběr článků

Načítám