Hlavní obsah

Kaddáfího syna pohřbili se třemi vnoučaty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/New York

V libyjském hlavním městě Tripolisu byl v pondělí pohřben nejmladší syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Arab, který v sobotu zahynul při náletu letadel NATO i se třemi svými dětmi. Muammar Kaddáfí se pohřbu nezúčastnil. Mezitím oznámil žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC), že chce vydat pět zatykačů na libyjské představitele.

Článek

Při sobotním útoku na sídlo Muammara Kaddáfího v Tripolisu ve čtvrti Bab Azízija byla zasažena vila. V té byl 29letý Sajf Arab se svou rodinou. Zahynul i se třemi dětmi. [celá zpráva]

V komplexu byl v době útoku i Muammar Kaddáfí se svou ženou, ten ale vyvázl nezraněn.

Muammar Kaddáfí se pohřbu neúčastnil, přišli na něj ale další dva synové, Sajf Islám a Mohammed. Dávali najevo pohnutí.

NATO nálet přiznalo, ale současně uvedlo, že Kaddáfí není terčem útoků a nepronásledují ho, aby jeho pád otevřel cestu rebelům k moci.

Chystají se zatykače na libyjské představitele

Hlavní žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo chce vydat pět zatykačů na libyjské představitele. Řekl to v pondělí agentuře Reuters. Žalobci podle něj mají důkazy, že jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího páchaly zločiny proti lidskosti. Vyšetřovatelé podle něj mají mnoho důkazů o střelbě do civilistů a o pronásledování včetně hromadných zatýkání a mučení. Zabíjení neozbrojených civilistů by pak podle něj bylo kvalifikováno jako zločin proti lidskosti.

Podle žalobce vyšetřovatelé zkoumají tvrzení, že povstalci v Libyi útočili na černochy, které měli za žoldáky bojující na straně Kaddáfího, nebo že Kaddáfího síly v rámci bojů znásilňovaly, připomíná ČTK. Zabývají se také možnými obviněními z válečných zločinů proti Kaddáfího silám a zprávami o užití kazetové munice v oblastech obývaných civilisty.

Jakmile Moreno-Ocampo předloží doporučení, soudci ICC musí rozhodnout, jestli je žádost o vydání zatykačů opodstatněná. Žádost pak schválí, zamítnou nebo požádají o další důkazy.

Moreno-Ocampo chce o výsledcích šetření ve středu informovat Radu bezpečnosti OSN.

Rada bezpečnosti 26. února pověřila ICC, aby vyšetřil násilné potlačení protivládních demonstrací. Zprávu o vyšetřování měl žalobce připravit do dvou měsíců. Moreno-Ocampo dříve uvedl, že ICC hodlá stíhat až 15 libyjských činitelů, kteří jsou podezřelí ze zločinů proti lidskosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám