Hlavní obsah

Kaddáfího síly používají kazetovou munici, tvrdí organizace HRW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Nejméně stovkou raket Grad zaútočily v sobotu ráno libyjské vládní síly proti povstalcům ve městě Misuráta na západě země, oznámila agentura Reuters. Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch v New Yorku navíc informovala, že vojáci Muammara Kaddáfího používají také kazetovou munici.

Článek

"Dnes ráno (vládní síly) odpálily nejméně 100 raket Grad do průmyslové zóny (města). Žádné oběti nejsou hlášeny. Víme, že byl poškozen mlékárenský závod," citovala agentura Reuters mluvčího povstalců.

Bašta rebelů Misuráta, která leží asi 200 kilometrů východně od Tripolisu, je obklíčena silami libyjského vůdce Muammara Kaddáfího již půldruhého měsíce.

Nasazena kazetová munice

Kaddáfího vojáci údajně v bojích ve městě Misuráta v noci na čtvrtek použili také nejméně tři granáty s kazetovou municí, uvedla to v pátek podle DPA Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch v New Yorku.

Kazetová munice obsahuje stovky malých náloží, které se rozptýlí po větším území jako samostatná výbušná zařízení. Tyto kontejnery s takzvanou submunicí lze na bojiště dopravovat raketami, dělostřeleckými granáty i leteckými bombami. Množství zemí se zavázalo, že kazetovou munici nebezpečnou pro civilisty nebude používat.

NATO chce Kaddáfího odchod

Západní mocnosti jako podmínku ukončení svých stávajících vojenských operací nad Libyí požadují odchod diktátora Kaddáfího.

Rusko podle DPA varovalo, že tento požadavek leží mimo mandát poskytnutý OSN pro jejich operace v Libyi.

Reklama

Výběr článků

Načítám