Hlavní obsah

Kaddáfí nasadil proti demonstrantům tanky a žoldnéře, zmasakrovali 200 lidí

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Humanitární organizace Human Rights Watch (HRW) uvedla, že počet lidí zabitých při protivládních protestech v Libyi dosáhl od středy 173. Zraněných může být přes tisíc. Al Džazíra spekuluje o dvou stech obětech. Muamar Kaddáfí k rozehnání demonstrantů v Benghází nasadil tanky, dělostřelectvo, ostřelovače i zahraniční žoldnéře z Čadu.

Foto: Reuters

Snímek z videa natočeném jedním z demonstrantů v Bengází.

Článek

Ještě v sobotu se uvádělo 84 obětí. Lékařka v Benghází řekla BBC, že jen do nemocnice Jala ve městě bylo přineseno 45 těl a dopraveno na 900 zraněných. Většina měla střelná zranění.

CNN měla zdroje ve dvou nemocnicích ve městě. Podle nich zahynulo od soboty ve městě 97 osob. Všechny oběti měly civilní šaty. "Všichni měli zranění způsobené kulkami," uvedla lékařka.

Patnáct lidí bylo zabito a mnoho dalších zraněno, když se vraceli z pohřbu zabitých demonstrantů.

Místní duchovní Abillah Varfárí uvedl, že má seznam 16 obětí, které byly zabity. Většina měla střelné rány v hlavě a hrudi. „Viděl jsem na vlastní oči, jak tank rozdrtil dva lidi v autě,“ dodal.

O střelných zraněních v horní polovině těla mluvil i představitel místní nemocnice. Podle něj byl ale jeden člověk zasažen také protiletadlovou střelou.

Z demonstrací nejsou žádné záběry, oficiální libyjská média o nich neinformují.  Fotografie vycházejí pouze z demonstrací na podporu Kaddáfího. Ostatní země se tak informace dozvídají pouze od přímých účastníků a případně ze soukromých videí, která natočí.

Tanky a žoldnéři rozdrtili protest

Kaddáfí nasadil k potlačení protestu, kdy byl zničen jeho pomník a obsazena rezidence, kterou využíval, mohutné síly. V akci byly tanky, vrtulníky, účastnilo se i dělostřelectvo. Nasadil i ostřelovače a zahraniční žoldnéře. Čtyřiadvacetiletý státní zaměstnanec z Benghází Omar řekl: „Kaddáfí reagoval na protesty naprosto nemilosrdně. V ulicích jsou tanky, bojuje se mezi armádou a demonstranty. Někteří vojáci byli tak znechuceni, že vyměnili strany.“

Foto: Reuters

Záběr z videa s jednou z obětí protestů

Nasazení žoldnéřů listu Sunday Telegraph potvrdil Libyjec z Británie Ahmed, který si telefonoval s příbuznými: „Lidé v Benghánzí neměli žádné zbraně, tak se mohli jen těžko bránit. Ale armáda byla tak zhrozena, když viděla, jak žoldáci napadají demonstranty, že pomohla lidem, aby se bránili. V nemocnicích je chaos. Byly zastaveny dodávky zdravotnického materiálu, a tak se lidé na ulicích navzájem žádají, aby dali krev.“

I libyjský novinář potvrdil, že ve městě byli zahraniční žoldnéři. „Byli to zpustlí vrazi. Lidé jimi byli tak vyděšení, že dělali vše, aby se dostali pryč. Bylo vidět, jak ženy a děti skáčou z mostu do řeky. Mnozí z nich zahynuli, když narazili na hladinu, další se utopili.“

Šestadvacetiletý Fatih z Benghází popsal žoldnéře: „Většina z těchto najatých hrdlořezů nemluvila arabštinou. Byli ozbrojeni po zuby a používali jen ostrou munici. Na nic se neptali, jen stříleli. Auta a domy byly zapáleny. Mrtví a zranění jsou všude. Žoldnéři stříleli z vrtulníků a ze střech. Nestarali se, koho zabijí.“

I v Libyi protesty vypukly kvůli ekonomickým problémům. V zemi bohaté na ropu, panuje 30procentní nezaměstnanost. Demonstrace postupně přerostly do protestů proti autokratické vládě Muamara Kaddáfího, který je u moci 42 let.

Libye hrozí EU

Libyjské úřady v neděli podle ČTK pozvaly na kobereček zástupce Evropské unie v Tripolisu  a sdělily mu, že pokud Unie bude podporovat demonstranty, přestane Libye spolupracovat v boji proti imigrantům.

Z unie i ze Spojených států mezitím zaznívaly hlasy volající po ukončení násilností a zahájení dialogu.

Reklama

Výběr článků

Načítám